Helytálltak a zalai tűzoltók az országos versenyen

2022. augusztus 25. 12:36

Az augusztus 22-24. között megrendezett XVI. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny befejező napján a csapatok a négyszer százméteres váltóban, illetve kismotorfecskendő-szerelésben mérték össze tudásukat. A viadalt végül Győr-Moson-Sopron megye csapata nyerte, ők őrzik két évig a vándorserleget. A megyénket képviselő csapat a 14. helyen végzett.

A szerdai versenynap is az UTE atlétikai stadionjában indult. A délelőtt első felében a négyszer százméteres váltófutást teljesítették a versenyzők. Ebben a számban a váltó első tagja egy sugárcsővel és egy létrával rajtol: előbbi testesíti meg gyakorlatilag a stafétát, utóbbi pedig ahhoz kell, hogy segítségével feljusson az első akadályt jelentő kisház tetejére. Azon végigszaladva, a másik oldalán leugorva fut a váltásig, a második tűzoltó feladata, hogy átvesse magát a két méter magas palánkon, majd átadja a sugárcsövet harmadik társának. Ő futtában magához vesz két tömlőt, végigszalad velük egy nyolc méter hosszú gerendán, menet közben összekapcsolja azokat, majd a tömlőket egy osztóhoz is csatlakoztatja, a tömlőre kapcsolja a sugárcsövet, de még a váltózóna előtt le is kapcsolja azt. A váltó negyedik tagjának az a feladata, hogy odafusson a kikészített tűzoltó készülékhez, felvegye azt, majd segítségével eloltsa a korábban meggyújtott tálcatüzet. A versenyző a tálcától csak akkor futhat tovább, ha a tüzet a tálcában és ha kell, a tálcán kívül is teljesen eloltotta. A feladat megoldása után sugárcsővel befut a célba.

Az utolsó versenyszám a kismotorfecskendő-szerelés volt. A feladat elsőre egyszerűnek hangzik: a berendezés típusának megfelelő módon be kell indítani a kismotorfecskendőt, egy tartályból felszívni a vizet, majd egy alapvezetéken és két sugáron keresztül célba lőni egy-egy táblára. Ezek közepén egy öt centi átmérőjű nyílás van, úgy kell célozni, hogy azon átmenjen a víz, és meg lehessen tölteni az alatta lévő tartályt. 

A viadalon egyéniben és csapatban is hirdetnek győztest. Egyéniben és egyéni összetettben a százméteres akadályfutásban és a horoglétramászásban nyújtott teljesítmény számít, míg a csapatversenynél a váltó és a kismotorfecskendő-szerelés eredményét veszik figyelembe. Az összetett csapatverseny sorrendje pedig úgy alakul ki, hogy összeadják valamennyi versenyszám helyezési számait. Pontazonosság esetén az a csapat kerül előbbre, amelyik kismotorfecskendő-szerelésben jobban teljesített. 

A délutáni, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tartott eredményhirdetésen Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató műveleti helyettese üdvözölte és köszöntötte a versenyzőket. A tábornok egyebek mellett megköszönte a résztvevőknek, hogy szabadidőt, fáradtságot nem kímélve felkészültek a megméretésre. Erdélyi Krisztián úgy fogalmazott, a szolgálatban való mindennapos helytállás mellett felkészülni egy ilyen komplex sportversenyre nem mindennapi teljesítmény. A főigazgató-helyettes elismeréssel adózott a versenyzők helytállása előtt, egyben példaként állította a sportolókat a teljes személyi állomány elé. Hozzátette, azért sem baj, ha minél többen tekintenek példaképként a versenyzőkre, mert a tűzoltósportban is fontos az utánpótlás-nevelés. 

Az eredmények összesítését követően az összetett csapatversenyben Győr-Moson-Sopron megye végzett az élen, megelőzve a második helyezett Bács-Kiskun, illetve a harmadikként teljesítő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapatot. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a megmérettetésen az Agg Tamás tűzoltó főtörzsőrmester, Ambrus Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, Horváth János tűzoltó törzsőrmester, Tóth Tamás tűzoltó törzsőrmester, Cseresznyés Dániel tűzoltó hadnagy, Horváth Gergő tűzoltó őrmester, Szabados Gergely tűzoltó százados, Sipos György tűzoltó főhadnagy és Karsai Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester összetételű csapat képviselte. Tűzoltóink minden versenyszámban odatették magukat és tisztes helytállással a 14. helyen fejezték be a viadalt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében gratulálunk tűzoltóinknak és további sok sikert, erőt, egészséget kívánunk nekik! 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap