Emelkedett az autótüzek száma Zalában

2022. július 18. 13:40

A mögöttünk hagyott hétvégén ismét egy kigyulladt autóhoz riasztották a megye tűzoltóit. Ezúttal a lenti hivatásos tűzoltóknak volt dolguk Lendvadedes közelében, ahol egy személygépkocsi motorteréből csaptak fel a lángok. Ebben az évben már meghaladta a húszat a gépjárművekhez köthető tűzesetek száma, csak májusban több, mint tíz helyszínen volt szükség ilyen jellegű esetnél a tűzoltók beavatkozására. Beszédes adat, hogy Zalában tavaly összesen tizenhat alkalommal oltottak kigyulladt kocsikat a lánglovagok. Általánosságban elmondható, hogy megyénkben átlagosan hetente keletkezik tűz egy parkoló, vagy közlekedő autóban. Kis odafigyeléssel ezek az esetek megelőzhetők!

Az autók esetében a tűz leggyakrabban a motortérben, illetve az utastérben keletkezik. A járműveknél is a tűz megelőzése a cél, így fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség. 

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása. 

Ezek a veszélyek az év minden időszakában tűz keletkezésének egyik forrásai lehetnek, kiemelten igaz ez a nyári időszakra. Gyakran előfordul, hogy az emberek a munkájukhoz használt motoros eszközök működtetéséhez szükséges üzemanyagot a járművek rakterében, csomagterében tárolják. A meleg következtében ez szintén a tűz keletkezésének egyik melegágya! 

A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha kézi tűzoltókészülékkel haladéktalanul megkezdjük a tűz oltását. Bár nem előírás, viszont célravezető, hogy akinek lehetősége van rá, tartson tűzoltó készüléket a gépjárműben. Egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas és nem foglal nagy helyet. 

Amennyiben rendelkezünk tűzoltó készülékkel akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni. Ha a jármű motorterében csapnak fel a lángok úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsap a motorháztető alól.

A melegebb időszakban tehát fokozottan figyeljünk a járművünkre veszélyt jelentő tűzforrásokra és ennek fontosságára hívjuk fel a környezetünkben élők figyelmét is, hogy megelőzhetőek legyen a gépjárműtüzek. Ha menet közben füst- vagy égett szagot érzünk, azonnal álljunk félre! Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni és csak ezután foglalkozzunk a járművel! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap