Játék a biztonságért: nyerjenek füstérzékelőt!

2022. június 23. 11:06

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság öt zalai médiummal közös együttműködésének köszönhetően játékra invitálja a megye lakosságát, melynek győztesei egy füstérzékelő készülékkel gazdagodnak. A játék partnerei az Egerszeg Rádió, a Zalaegerszegi 7Nap, valamint a Keszthelyi Televízió, a Hévíz Tv és a KanizsaTV/Kanizsaújság. Buzdítunk mindenkit, hogy figyeljék a játék részleteit, és nyerjenek biztonságot!

Június közepéig összesen hatvankét helyszínen volt szükség a megye tűzoltóinak munkájára lakástüzeknél Zalában, hét esetet pedig utólagosan jelentettek be az állampolgárok. A hatvankét konkrét esethez összesen 166 tűzoltóautóval vonultak az egységek, a hol kisebb, hol nagyobb lángok pedig több mint 1400 négyzetméternyi területet emésztettek fel. Ebben az évben ezek a tüzek egy ember életét követelték (Hévízen), négyen pedig megsérültek. Legutóbb Zalaegerszegen, egy Mártírok úti társasházban, illetve Vonyarcvashegyen, egy Fő utcai ikernyaralóban csaptak fel a lángok. A statisztikai adatok szerint 3-4 naponta gyullad ki egy lakás vagy ház megyénkben. 

Az érzékelő idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is meg tudjuk fékezni a lángokat. A készüléket érdemes a lakások közlekedőibe, a mennyezetre felszerelni, de ha szobába rakjuk, akkor is a mennyezetre illesszük fel, más helyszíneken, például éjjeli szekrényeken nem ugyanolyan hatásfokkal üzemel. Természetesen, ha a baj túlnőtt rajtunk, azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét. 

Veszélyeket rejt magában például az otthoni dohányzás, az elektromos berendezések miatt túlterhelt hálózat és a főzés is! Ügyeljünk továbbá a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak! 

Nem kötelező, de javasolt minden háztartásban egy tűzoltó készüléket elhelyezni. A keletkezett tüzet még kezdeti fázisban meg tudjuk vele fékezni és megakadályozhatjuk a tűz átterjedjen a berendezési tárgyakra.

Zalában tavaly több mint 140 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, hárman életüket vesztették. A füstmérgezéses balesetek közvetlen kiváltó oka az a körülmény, hogy az égés során keletkező füstgáz egy része - vagy akár egész mennyisége - nem távozik el közvetlenül a kéményen, hanem a lakás légterébe kerül. A füstgáz tartós megjelenése a lakás légterében önmagában életveszélyt jelent, hiszen ezzel majdnem bizonyosan együtt jár a mérgező szén-monoxid megjelenése, majd koncentrációjának fokozódása! A konkrét traumát a szén-monoxid tartós belégzése (ritkábban az oxigén hiánya) okozza.

Nagyon fontos, hogy éljünk a kéményseprői szolgáltatással, amely magánszemélyeknek családi ház esetén ingyenes, ehhez a 1818-as számon lehet időpontot foglalni. Emellett érdemes szakemberrel átvizsgáltatni tüzelő-fűtő berendezéseinket évente legalább egyszer, ezzel ugyanis megelőzhetjük azt, hogy a berendezések üzemszerűen működjenek. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap