Hasznos tanácsok eső, zivatar, villám és szél esetére

2022. június 22. 15:53

Jelenleg Zala megyére narancssárga, azaz másodfokú riasztás van érvényben felhőszakadás és heves zivatar miatt. Az elmúlt napokban, hetekben már ízelítőt kaphattunk a nyári melegeket lezáró heves esőzésekről, szélről. Azért, hogy megfelelően felkészüljünk az ilyen jellegű káreseményekre, elkerüljük, illetve mérsékeljük a károkat, fogadjuk meg a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsait!

Tartsuk tisztán az ingatlanunk előtt vízelvezető árkokat! Ezzel ugyanis sokat tehetünk saját biztonságunk érdekében. A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – a lakóingatlan előtti szakaszra terjedően - annak tényleges használójának kötelessége. Járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. Nem elegendő emellett az árkok rendszeres kaszálása, szükséges az így keletkező fűmaradványok és a hordalék folyamatos eltávolítása is, az átereszek tisztításával együtt! Kevesen tudják, de ez szintén az adott ingatlan tulajdonosának feladata! Gyomirtó használatát lehetőség szerint kerüljük! Gyakran felmerülő probléma ugyanis az is, hogy az ilyen szerekkel kezelt területen - növényzet hiányában - a föld fellazul, és a nagy esőzés következtében sártengerré átalakulva eltömíti az árkokat, átfolyókat.

Ha erős szél várható, zárjuk be a felügyelet nélküli helyiségek nyílászáróit, tegyük biztonságos helyre, vagy rögzítsük a kertben, illetőleg az erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban, vagy azokat felkapva ne okozzon kárt! Egy a viharos szélben elszabadult tárgy súlyos személyi sérülést is okozhat! Ilyen esetben pedig lehetőség szerint soha ne parkoljunk fa alá! 

Villámlás esetén, zivatarok alkalmával lehetőség szerint kerüljük a kiemelkedő tárgyak (oszlop, torony, fák, elektromos távvezeték), barlangbejáratok, nyitott térségek, illetve vízfelületek közelségét! Épületen belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat. Kapcsoljuk ki az összes elektromos készüléket, húzzuk ki a konnektorból és az antennacsatlakozóból a zsinórokat, és ezektől is maradjunk távol. Az utolsó, hallható villámcsapás után még várjunk 30 percet és csak aztán folytassuk normál tevékenységünket. Szabadban végzett tevékenységünket az aktuális időjárás jelentés ismeretében tervezzük meg úgy, hogy villámlás esetén vissza tudjunk vonulni egy közeli épületbe vagy egy teljesen zárt, felül is fémmel borított gépjárműbe. A járművön belül is maradjunk távol a fémes részektől. 

Közvetlenül a villámcsapás előtt sercegést vagy recsegést lehet hallani, és bőrünkön felállhat a szőr vagy bizsergést érzünk rajta. Ha ilyenkor csoportban vagyunk, szóródjunk szét, és guggoljunk le úgy, hogy az egyes emberek között legyen 4-5 méter távolság. Ilyenkor ha az egyik csoporttagot villámcsapás éri, a többiek segíteni tudnak rajta.

Nagyon fontos a tájékozódás! Éppen ezért kérjük, hogy töltsék le a katasztrófavédelem ingyenes applikációját, a VÉSZ-t! Itt ugyanis folyamatosan elérhetően a legfrissebb időjárási előrejelzések, riasztások! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap