Odafigyeléssel elkerülhető a vezetékek átvágása!

2022. június 21. 13:58

Munkagép vágott el egy gázvezetéket kedden délután Bánokszentgyörgyön, a Hegyalja utcában. A gázömlést a letenyei hivatásos tűzoltók szüntették meg, akik a közeli ingatlant áramtalanították, majd elszorították a csövet. Nem ez volt az első ilyen jellegű eset a hónapban Zalában: Ramocsán, a Fő úton fűnyírás közben vágott el egy gázcsövet egy traktor. Az esethez a lenti hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elszorították a megrongálódott gázvezetéket, és ezzel megszüntették a gázszivárgást.

Javában zajlanak megyénkben is azok a munkálatok, melyek során tereprendezések, építési munkálatok, vagy fűkaszálás történik. A nagyobb területeken, ahol munkagépekkel hajtják végre a munkálatokat, számos alkalommal sértettek, vagy vágtak el gázvezetékeket, amelynek kimenetele rendkívül veszélyes is lehet! 

A gázvezeték rongálások megelőzése érdekben a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az ingatlanokon végzett kertfenntartási és felújítási, - különösen a magas fűben végzett fűkaszálás, valamint épületszigetelési, karbantartási munkálatok során fokozott figyelemmel legyenek a gázelosztó,- gázcsatlakozó vezetékek elhelyezkedésére, ezzel elkerülve, hogy azok megsértésével, átvágásával káresemények következzenek be.

Emiatt kérjük, hogy amennyiben ilyen jellegű munkavégzést terveznek, tájékozódjanak- mindannyiunk biztonsága érdekében - a közművek elhelyezkedéséről, szükség esetén egyeztessenek a területen üzemelő közművek üzemeltetőivel, kérjenek térképet – ha nincs – az adott területen fekvő közművekről. Amennyiben megtörténik a gázvezeték rongálódása, haladéktalanul kezdjék meg az áramtalanítást, hagyják el a területet, hívják a 112 segélyhívót és értesítsék a közvetlen szomszédokat.

A gázvezetékek megsértése és átvágásának mértékétől függően lakosságvédelmi intézkedést is kell foganatosítani a katasztrófavédelem szakembereinek, annak függvényében, hogy a sérült vezeték mennyire veszélyezteti a környékben élők biztonságát.

Ezúton is kérjük a lakosságot, hogy nagyobb körültekintéssel, odafigyeléssel végezzék a munkálatokat a gázvezetékek közelébe, így bízunk benne, hogy a rongálások számát és ezáltal a veszélyeztetést jelentősen csökkenteni tudjuk.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap