Öt hónap alatt tizenhét szén-monoxidos eset Zalában

2022. május 17.

Május közepéig összesen tizenhét zalai helyszínen mutatták ki a megye tűzoltói a szén-monoxid jelenlétét különböző ingatlanokban. Nagykanizsán és Zalaegerszegen is ötször akadt dolga a mérgező gázzal a tűzoltóknak, de riasztották őket mások mellett Keszthelyre, Letenyére, Pókaszepetkre és Garaboncra is. Ugyanakkor nagyjából hasonló mennyiségű esetben vonultak olyan helyszínre az egységek, ahol értéket nem tudtak kimutatni. Jó hír, hogy a jelzések döntő többségénél (legyen az valós, vagy téves) szén-monoxid-érzékelő hívta fel a figyelmet a bajra, személyi sérülés pedig egyik esetben sem történt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy saját biztonsága érdekében szerezzen be egy ilyen életmentő készüléket! Pár ezer forinton ne múljon emberi élet!

Az elmúlt napokban már ízelítőt kaphattunk a nyárias, meleg időjárásból. Nem árt tudni azonban, hogy a szén-monoxid veszélye ilyenkor sem múlik el, hiszen továbbra is működtetünk otthonainkban nyílt égésterű berendezéseket, például fürdőszobai vízmelegítőt. Ilyenkor a kémények belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. Az úgynevezett „légdugó” jelenség miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos a szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet. 

A veszély tehát nem múlt el a fűtési szezon végével! A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.

A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma. A megelőzés érdekében az új ablakokba szereltessünk légbevezetőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel. Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat.

Éppen ezért erősen ajánlott egy szén-monoxid-érzékelő beszerzése. A bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

Ugyanakkor sokat tehetünk saját és családtagjaink biztonsága érdekében akkor is, ha kéményeink állapotát még most, a fűtési szezon előtt ellenőriztetjük. 2018. január 1. óta a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. A kéményseprők a fűtési szezonon kívüli is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellenőrzést. Ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására.

Lakhelytől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre. Időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámon foglalhat időpontot. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy tegyen a biztonság érdekében, és fogadja meg a felsorolt tanácsokat.