A gépjárműtűz megelőzhető!

2022. május 12. 15:49

E hét kedden két alkalommal is riasztották a zalai tűzoltókat gépjárműtűzhöz. Letenyén egy autó műszerfala füstölt, Kehidakustányban viszont teljes terjedelmében kiégett egy jármű. Nem ezek voltak az első ilyen jellegű esetek idén Zalában, de sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a hasonló esetek számát, illetve minimalizáljuk a károkat!

A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha kézi tűzoltókészülékkel haladéktalanul megkezdjük a tűz oltását. Bár nem előírás, viszont célravezető, hogy akinek lehetősége van rá, tartson tűzoltó készüléket a gépjárműben. Egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas és nem foglal nagy helyet. 

Amennyiben rendelkezünk tűzoltó készülékkel akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni. Ha a jármű motorterében csapnak fel a lángok, úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsap a motorháztető alól.

A járművek esetében is a tűz megelőzése a cél, így fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség. 

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása. Gyakori problémát okoz a meglazult, vagy nem megfelelően megszorított kötéseknél kialakuló nagy átmeneti ellenállás, vagy a zárlat, továbbá az elektromos vezetékek szigetelésén – a szerelés során létrejött – mechanikai sérülések. De az is fontos, hogy ne tároljunk a járműben olyan eszközöket, illetve anyagokat, amelyek tüzet okozhatnak.

Ha menet közben füst- vagy égett szagot érzünk, azonnal álljunk félre! Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni és csak ezután foglalkozzunk a járművel, és haladéktalanul tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot, kérve a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap