Tragédiát okozott a növényi hulladék égetés

2022. április 14. 07:26

Szerdán délután fél kettőkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Gyenesdiáson a Bem József utcánál a lakóházak közelében erdő aljnövényzete ég. A tűzesethez a keszthelyi és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltókat riasztották. A kiérkező tűzoltók a tűzeset helyszínén, egy földön fekvő embert is találtak, akit az égő területről azonnal kimentettek és átadtak a mentőknek.

Mint utóbb kiderült a kimentett személy olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy azokba belehalt. A tűz egy körbekerített udvaron összehordott s meggyújtott levélkupacból indult, s terjedt át a környező külterületre. A tűzoltók kiérkezésekor a sziklás, erősen emelkedő terepen már megközelítőleg egy hektáron égtek a száraz cserjék és az aljnövényzet. Az oltási munkálatokban a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, öt tűzoltógépjárművel összesen tizennyolc tűzoltó vett részt. A tűzoltók több vízsugárral, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal délután fél ötre fékezték meg a lángokat.

A katasztrófavédelem a tűz pontos keletkezési körülményeit vizsgálja.

Gyenesdiáson a vonatkozó önkormányzati rendelet szerint egész évben tilos az avar és kerti hulladék égetése, így a levélkupacot sem lett volna szabad meggyújtani. Vannak azonban olyan települések, ahol – meghatározott feltételek mellett – a kerti növényi hulladék égetéssel történő megsemmisítése engedélyezett. Azokon a településeken, ahol a vonatkozó rendelet lehetővé teszi az összegyűjtött, kizárólag száraz növényi hulladék elégetését ott ez csak szélcsendes időben, az éghető anyagoktól és az épületektől biztonságos távolságban végezhető, de minden esetben gondoskodni kell a tűz őrzéséről, az eloltásoz szükséges személyi és tárgyi feltételekről.

 

***


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap