Széllel érkezik az eső

2022. április 08. 09:59

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t, ráadásul csapadékos időjárást ígérnek megyénk tekintetében, és jelenleg első fokú riasztás van kiadva. Éppen ezért a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) felhívja a lakosság figyelmét, hogy ügyeljen értékeire, és fogadja meg a ZMKI tanácsait, hiszen ezekkel mérsékelhetőek az esetleges károk.

Azért, hogy elkerüljük, vagy minimalizáljuk a károkat, mi magunk is sokat tehetünk. Első lépésként ajánlatos a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető applikációjának, a VÉSZ-nek a telepítése, hiszen a program időjárási előrejelzéseket is közöl még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. 

Ilyen viharos szél előtt a házak környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük. Szélviharban akkor járunk el a legjobban, ha összepakolunk tehát az udvaron, elhalasztjuk a kinti tevékenységeinket (horgászat, kirándulás, kerti munka stb.), nem rakunk tüzet és bezárjuk a háziállatainkat, akik az ijedtségtől akár el is menekülhetnek otthonról. 

Ilyenkor nem érdemes autóinkkal fák alá parkolni és kerüljük azt, hogy recsegő, ropogó faágak, fák közelébe menjünk! Ha leszakadt villanyvezetéket, vagy más egyéb vezetéket látunk, ne menjünk a közelébe, inkább jelezzük a szolgáltató irányába! Házunk, lakásunk ablakait érdemes csukva tartani, és figyeljük a szén-monoxid-érzékelőnket is, hiszen a szél visszanyomhatja a levegőt a kürtőkbe! Ha nagyon erős a szél, inkább áramtalanítsuk otthonunkat és készüljük fel akár egy hosszabb áramkimaradásra is! 

Gondoskodjunk vízelvezető árkaink tisztán tartásáról is! Nem ritka manapság, hogy pár óra leforgása alatt nagy mennyiségű csapadék hullik egy adott területre. Éppen ezért fontos, hogy a vízelvezető árkainkat is tisztán tartsuk, ellenkező esetben ugyanis azok túltelítődöttsége problémát okozhat akár a közlekedésben, akár saját ingatlanunkban is. A saját ingatlanunk előtti árkok tisztítása a mi feladatunk, oda vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat elhelyezni veszélyes! Akik már kitisztították árkaikat, a nagyobb esőre való felhívás előtt gondosan nézzék át a területet, és ha szükséges, ismételjék meg a műveletet! 

Baj esetén pedig hívni kell a 112-őt, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap