Kis lángból akár hatalmas kiterjedésű tűz is lehet!

2022. március 08. 12:55

Az elmúlt napokban megszaporodtak a szabadtéri tüzek Zalában. A megye tűzoltóinak a mögöttünk hagyott hétvégén és még hétfőn is több helyszínre kellett vonulniuk, hogy megfékezzék a hol kisebb, hol nagyobb kiterjedésű tüzeket. A legnagyobb munkát a Sármellék közelében fekvő, nádast, erdősávokat és aljnövényzetet érintő tűz adta, ahol több száz hektár vált a lángok martalékává. Az ilyen esetek azonban elkerülhetők akkor, ha betartjuk a szabályokat és ennek megfelelően cselekszünk! Érdemes tudni, hogy aki a szabályokat megszegi, az komoly büntetésre is számíthat!

Ahogy az esetek is jól mutatják, egyre több munkája van megyénk tűzoltóinak a szabadtéri tüzekkel kapcsolatban. Pedig a szabályok betartásával ezek az esetek megelőzhetők lennének! Érdemes észben tartani, hogy az ilyen jellegű esetek akár halálos kimenetelűek is lehetnek, tavaly Rédicsen tarlóégetés közben hunyt el egy ember! 

Ebben az időszakban jelentősen emelkedik a gaz, avar és tarlótüzek száma. Inkább hagyjuk még száradni, vagy tároljuk száraz helyen az elégetésre szánt növényi hulladékot, mivel ezek többségükben még nedvesek, begyújtásuk pedig sűrű, az egészségre és a környezetre is káros füstképződéssel jár. A füst olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek hosszú távon jelentős egészségkárosító hatással jár, ahogy azt korábban több tanulmány is igazolta. Ezért ha tehetjük, gondolkodjunk alternatív megoldásokban és óvjuk egészségünket, környezetünket! 

Fontos emellett észben tartani azt, hogy a tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet! Ez a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. 

Éppen ezért ügyelni kell arra, hogy 

  • belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, melyek világosan meghatározzák, hogy mikor és milyen időpontban lehet égetni. Kérjük, hogy aki belterületen égetni szeretne, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál!
  • ezek a rendeletek nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos!
  • a külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak kell jelezni. 
    Az ehhez szükséges dokumentum innen letölthető: https://zala.katasztrofavedelem.hu/25986/iranyitott-egetes
  • ilyen égetés kizárólag növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható. Itt nem elegendő a szubjektív megítélés illetve pusztán a kényelmes megoldás választása.
  • ahol nem növény-egészségügyi ok áll a háttérben, vagy egyébként a növényi hulladék megsemmisítése más módon megoldható, ott komoly bírságot vonhat maga után ezek meggyújtása!

A napokban például Egeraracsán a lángra kapott aljnövényzet a közeli erdőséget veszélyeztette. A pacsai hivatásos tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tüzet sikerült eloltani, még mielőtt elérte volna a fákat. A szabadtéren keletkező tüzek gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Célszerű indulás előtt tájékozódni arról, hogy van-e tűzgyújtási tilalom. Amennyiben valaki ilyen tevékenységet folytat, az győződ

Mikor járunk el jól az égetésnél? Akkor, ha 

  • mindig száraz a növényi hulladék, amelyet meggyújtunk!
  • a tűzbe egyéb anyagot, például kommunális hulladékot, autógumit nem dobunk!
  • biztonságos távolságot tartunk a környező értékektől (épületek, építmények, erdők, fásítások, nádas stb.) !
  • ismerjük az adott település égetési szabályzatát!
  • a tüzet soha nem hagyjuk őrizetlenül!
  • tartunk az égetés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, adott esetben tűzoltó készülék)!
  • gondoskodunk a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla)!
  • feltámadó szelet tapasztalunk, azonnal eloltjuk a tüzet!

Az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal és környezetvédelmi bírsággal is sújtható! Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet! Javasoljuk, hogy aki ezt el szeretné kerülni, az egyrészt tájékozódjon, másrészt gondolkodjon alternatív megoldásokban, így például a zöldhulladék elszállításában, elszállíttatásában, vagy komposztálásában.

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap