Tűz volt egy zalaegerszegi társasházban

2022. január 25. 12:40

Hétfőn, este fél tíz körül érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint lángra kapott egy karácsonyfa, emiatt pedig tűz ütött ki egy Rákóczi utcai, négyemeletes társasház harmadik emeleti lakásában Zalaegerszegen. A város hivatásos tűzoltói nagy erőkkel - négy tűzoltójárművel közel húsz tűzoltó - érkeztek a nem túl távoli helyszínre, hiszen a lángok a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság laktanyájához közel, mindössze egy utcányira csaptak fel.

A tűzoltók gyorsan megkezdték a lakótömb kiürítését, 18 lakásból összesen 37 ember hagyta el ideiglenesen otthonát az oltási munkálatok idejére. Közülük 11-en a közeli tűzoltóságra mentek melegedni a hideg miatt. A tűz oltását a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdték meg a tűzoltók, akik létrasugárral és vízsugárral, valamint kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően sikerült megfékezni a tüzet, ami így más lakásokra nem terjedt át. A lakás ugyanakkor lakhatatlanná vált, az ott élő két ember időben elhagyta az ingatlant, de őket a mentők megfigyelésre kórházba szállították. 

Zalaegerszegen egy hét leforgása alatt ez már a második társasházi tűz volt. Intő jel lehet a lakosság azon része számára, akik még otthonaikból nem távolították el a karácsonyfákat, hogy azok mostanra rendkívül száraz állapotba kerültek, így amennyiben hőterhelés éri őket (akár egy csillagszóró, meghibásodott fényfüzér is problémát okozhat, de az is, ha túl közel vannak a fűtőberendezéshez!), másodpercek alatt lángba borulnak, ami miatt – ahogy az eset is mutatja – egy komplett élet munkája veszhet kárba pillanatok alatt! 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek otthonaik biztonságára! A fűtési szezonban általános jelenség, hogy emelkedik az otthonokban keletkező tüzek száma, azonban mindez elkerülhető, illetve mérsékelhetőek a károk, ha rendelkezünk egy füstérzékelővel. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy ahol van ilyen készülék, ott nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett az érintett ingatlanokban. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy az érzékelő életet ment, ezért szerezzenek be otthonaikba egy ilyen készüléket! 

Az érzékelő idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is meg tudjuk fékezni a lángokat. Éppen ezért ajánlott otthonra egy tűzoltókészülék beszerzése is. Természetesen ha a baj túlnőtt rajtunk, azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét. 

Emellett rendkívül fontos, hogy ne halmozzunk fel otthonainkban felesleges dolgokat (hulladék, elektronikai eszközök stb.), és amennyiben lehetőségünk engedi, a lakókörnyezetünkben élő idős emberekre is figyeljünk, naponta, kétnaponta érdeklődjünk felőlük, segítsük őket akár a helyes tüzelésben! 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap