2022 első jelentősebb tűzesete Zalában

2022. január 19. 11:55

Szerdán hajnali öt óra körül érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint kigyulladt egy 1200 négyzetméteres üzemcsarnok egy fatelepen Türjén, a Zsigmond majorban. A csarnok három épületrészét érintették a lángok és több közeli járművet és a szomszédos épületeket is veszélyeztették.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak a tűzoltók hat településről, Zalaegerszegről, Sárvárról, Ajkáról, Keszthelyről és Pacsáról a hivatásos, míg Zalaszentgrótról az önkormányzati tűzoltók, összesen kilenc tűzoltójárművel. Az oltási munkálatokban mintegy negyven tűzoltó vett részt. 

A rajok a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett több oldalról támadva, hét vízsugárral kezdték a lángok elfojtását. Az oltást nehezítette, hogy a csarnok több épületrészből állt, amelyben faipari gépeket, faanyagot és targoncát is tároltak. A tűzoltók emberfeletti munkájának köszönhetően azonban a lángokat sikerült gyorsan körülhatárolni, és az egyik szomszédos műhelyből PB és Dissou palackokat is kimenteniük, megakadályozva ezzel azok robbanását. 

Az összehangolt, szakszerű beavatkozás előrehaladtával lehetővé vált, hogy a folyamatos oltás mellett a tűzoltók megkezdhessék az épültben tárolt anyagok eltávolítását. A munkát erőgépek is segítették a helyszínen. A tüzet végül nem sokkal délután fél egy előtt sikerült eloltani. Egy fémszerkezetű kazánház, egy gőzölő- és két szárítóhelyiség, valamint egy parkettagyártó csarnok égett összesen több száz négyzetméteren. Az épületekben faipari gépeket, faanyagot és targoncát is tároltak. Ezek megsemmisültek. A helyszínre riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is, egészségre káros koncentrációt azonban nem mértek. 

Fotó: Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy - Zala MKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap