Helyes tüzeléssel elkerülhető a lakástűz!

2022. január 06. 11:34

Egy hét leforgása alatt három kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat Zala megyében. Egy helyszínen – Pötrétén – a tűz a padlástérre is átterjedt, és csak a pacsai hivatásos és a gelsei önkéntes tűzoltók gyors beavatkozásának volt köszönhető, hogy nem történt nagyobb probléma. Ezek az esetek is jól mutatják, hogy amennyiben a kémény műszaki állapota kifogástalan lett volna, vagy megfelelő tüzelőanyagot használtak volna, akkor nem lett volna szükség tűzoltói beavatkozásra. Kis odafigyeléssel ugyanis a baj megelőzhető!

Alapvetően azzal kell kezdeni a helyes fűtést, hogy csak és kizárólag kezeletlen (festék, lakk, pác, ragasztóanyag stb. mentes), légszáraz keményfát használjunk. Légszáraz a fa, ha 20% alatti a nedvességtartalma, amit úgy érhetünk el, hogy a tüzelésre szánt fát hasítva, fedett szellős helyen tároljuk másfél - két évig. A tűzifa mellett szóba jöhet még kisebb mennyiségben papírhulladék vagy veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy ha nedves fával fűtűnk, akkor annak eltüzelésekor a kémény járatában a nagymértékű vízgőz kondenzációja, a kátránnyal, szurokkal együtt lecsapódva a falazaton átszivárog, a lakószobákban barna, sárga bűzös foltosodást okoz. A kémény belső falán lerakódó kátrány pedig kéménytűzhöz vezethet, a kéménytűzből könnyedén lakástűz is lehet!  

Arra is érdemes figyelni, hogy tüzelőberendezéseinket ne tekintsük szemetesnek! Általános jelenség, hogy feltehetően a fűtési költségek csökkentése érdekében továbbra is akadnak olyanok, akik otthoni fűtőberendezéseikben – így például a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat. A tűzre dobott háztartási hulladékok azon túl, hogy nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban. Amennyiben háztartási hulladékot dobunk a tűzre, úgy a tüzelőberendezés idő előtti tönkremenetelét is előidézhetjük, a szén-monoxid mellett egyéb, igen mérgező gázok, gőzök, savhatások is keletkezhetnek, továbbá növekedhet a kéményjáratban (füstcsőben, de akár a tüzelőberendezésben is) a lerakódás, ami kéménytüzet, valamint a rendszer idő előtti tönkremenetelét és a biztonságos működés feltételeinek romlását eredményezi! Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében kiemelkedő jelentőségű, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk! Ráadásul tartsuk szem előtt azt is, hogy a tüzelőberendezéseket nem szabad túlterhelni, egyszerre sok fát rátenni. Ennek eredményeként nő az elégetlen gázok mennyisége, nő a korom-, kátrány-, szurokképződés, lerakódás a füstjáratokban. Begyújtásnál lehetőség szerint kerüljük a színes papírokat, újságokat! 

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy

  • lehetőségeink szerint száraz fával fűtsünk, és a különböző hulladékokat (textíliák, műanyagok) egyáltalán ne égessük el! 
  • a kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is (vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota stb.)! Ezeket az ellenőrzéseket évente legalább egyszer végeztessük el szakemberrel! 
  • vegyük igénybe a kéményseprői szolgáltatást, ami - ha otthonukba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – ingyenes! A kéményseprő azonban csak akkor jön, ha előre időpontot egyezetünk vele telefonon, vagy interneten keresztül! Ezt a 1818-as telefonszámon tehetjük meg a 9-es, majd az 1-es gomb megnyomásával, interneten keresztül pedig kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon! 
  • szerezzünk be otthonra egy füst- és egy szén-monoxid-érzékelőt is! Ezek az eszközök évente több száz ember életét mentik meg azzal, hogy a problémák kezdetén, azaz idejekorán figyelmeztetik a tulajdonosokat a bajra, akkor, amikor még biztonságban el lehet hagyni az ingatlanokat! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap