Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

2021. december 03. 12:12

Személyesen keresték fel a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) munkatársai a napokban azokat az óvodásokat és iskolásokat, akik az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) 2021-es alkotói pályázatára pályaműveket nyújtottak be igazgatóságunkhoz. A nyertes megyei alkotásokat a ZMKI az országos versenyre is felterjesztette.

Az OTB immáron nagy múltra visszatekintő felhívásának célja az volt, hogy az óvodások és az iskolások a kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a tűzoltók izgalmas és egyben kihívásokkal teli világát. A pályázaton az alkotások központi témája a tűzmegelőzés volt. Ezt a tűzoltó hivatás megjelenítésével, a tűzesetek, káresemények megelőzésének fontosságát kiemelő alkotással, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem jelentőségét hangsúlyozó művel lehetett bemutatni. A gyerekek négy korcsoportra bontva küldhettek alkotásokat: az ovisok mellett a 6-10 éves (1. korcsoport), a 11-14 éves (2. korcsoport), valamint a 15-18 évesek (3. korcsoport). 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra ezúttal – az október 15-i határidőig – összesen 144 pályamű érkezett, a legtöbbet a 6-10 évesek korcsoportúak küldték. Általánosságban elmondható, hogy nagyon kreatív alkotásokat készítettek a pályázók. Az ítészeknek éppen ezért nem volt egyszerű dolguk, de miután megszülettek az eredmények, Bajsz András tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő és Farkas Eszter tűzoltó főhadnagy személyesen keresték fel a díjazottakat szerdán és csütörtökön. 

Kollégáink szerdán Zalalövőn kezdték a napot, ahol a helyi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két tanulójának, Szabó Márknak (1.kcs. 2. helyezett) és Cserenkó Kittinek (2.kcs. 2. helyezett) adták át jutalmukat. A két fiatal rendkívül kreatív alkotással vetette magát észre,és mint ahogy az az átadáson is elhangzott, reményeik szerint ezzel társaikat is motiválták arra, hogy jövőre ők is pályázzanak. Zalalövőn a Borostyán Óvoda és Mini Bölcsőde kis óvodásának, Szabó Hunornak is jutott ajándék, aki az óvodai kategória megyei harmadik helyezettje lett.  

Ezután a Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rédicsi Tagintézményébe látogattak munkatársaink, ahonnan három diák is elismerésre méltó alkotást küldött, hiszen két első helyezettnek is átadhatták megérdemelt jutalmukat. Rédicsen Rostási Betta (1.kcs. 1.helyezett), Hegedüs Lili (irodalmi alkotás 2.kcs. 1. helyezett) és Horváth Kata (irodalmi alkotás 2.helyezett) kapta kézhez nyereményét és a lehetőséget, hogy az országos versenyben is megmérettessék magukat, mint győztesek. 

A Nagykanizsa Központi Óvoda Pipitér Tagóvodájának ovisa, Sipos Kíra megszeppent ugyan egy picit, de nagy örömmel vette tudomásul, hogy az ő gyönyörű rajza lett az óvodás korcsoport első helyezettje! 

Csütörtökön is útra keltek a megyei tűzmegelőzési bizottság képviselői. Elsőként Zalaegerszegi Belvárosi II.számú Óvoda Kosztolányi téri Tagóvodájába látogattak el, ahol Korcz Liza Bíborka számára nyújtották át ajándékát, aki az ovis korcsoport második helyezését érte el. Bajsz András tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő és Farkas Eszter tűzoltó főhadnagy az átadás mellett egy kicsit mesélt a gyerekeknek arról is, hogy mivel foglalkoznak a tűzoltók, majd örömmel vették tudomásul, hogy a kicsik már maguktól kezdték el mesélni, mire is kell otthon figyelni, hogy a lakástűz elkerülhető legyen! 

Kollégáink ezután a zalaegerszegi Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskolába látogattak, hogy jutalmat vigyenek Molnár Tímeának, aki a 2.kcs. 1. helyezését tudhatta magáénak. Rajza egyébként olyannyira gyönyörűre sikeredett, hogy az ítészek elsőre, egyöntetűen szavazták meg neki az első helyet! A rendkívüli kézügyességgel megáldott kislány felkészítő tanára Zámolyi Andrea. 

Ezután a Zalaegerszegi Nyitott Ház Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola és EGYMI-be érkeztek meg munkatársaink, ahol az egyéb kézműves alkotás 2.kcs. 1. helyezettjeit díjazták, ugyanis itt egy komplett csapatmunka hozta meg az első helyet a fiatalok, Vlaszák Ádám, Kovács Márton Ármin és Bognár Andrea számára! A személyes díjátadók sora a zalaszentgróti Koncz Dezső Általános Iskola, Kollégium, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI-ben zárult, ahol Horváth Lili a 3.kcs. 1. helyezését érte el, míg Török Szabolcs a 2.kcs. 2. helyezettje lett. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagyon köszöni a színvonalas alkotások minden pályázónak, és egyben gratulál a helyezetteknek. Reméljük, a győztes alkotások az országos versenyben is tovább öregbítik majd megyénk hírnevét! 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap