Minden másodperc számít!

2021. november 25.

Az elmúlt években általános jelenséggé vált, hogy a lakosság a város helyett egyre inkább a környező kistelepüléseken, illetve a külvárosi részeken vásárol magának ingatlant, amit lakásként, hétvégi házként használ. Ez szinte az összes zalai településen megfigyelhető.

Gyakori jelenség a szűk hegyi utak tekintetében, hogy egy nem megfelelően parkoló autó, egy úttestre belógó faág, az utat tovább szűkítő építőelemek és egyéb, a közlekedést hátráltató tényezők kihívás elé állítják a forgalom részvevőit. Ezeket az útvonalakat nem csak az ott élők, vagy ingatlannal rendelkezők használják, hanem adott esetben a menteni, oltani igyekvő tűzoltók is. 

Érdemes tudni, hogy a tűzoltók a riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak a kárhelyszínre, és a házakat, melléképületeket érintő tűzesetek, valamint a műszaki mentést igénylő beavatkozások során minden másodperc számít! A szűk hegyi utakon azonban - a külső hátráltató tényezők és nem várt akadályok miatt - egy 10 perces vonulás akár 12-15 perce is kitolódhat, amin akár emberi élet is múlhat! Továbbá a tűzoltási munkák késlekedése miatt egy szoba, tároló helyett az egész házat elemésztheti a tűz és így a komplett otthon megsemmisülhet! Azért, hogy adott esetben a tűzoltói segítség időben megérkezzen, a lakosság is sokat tehet. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éppen ezért kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy saját biztonságuk érdekében egyebek mellett ügyeljenek arra, hogy 

  • gépkocsijukkal mindig megfelelő helyre parkoljanak úgy, hogy az úton a közlekedést ne akadályozzák!
  • az ingatlanjukhoz tartozó, de az úttestre belógó faágakat és egyéb környezeti elemeket távolítsák el!  
  • baj esetén biztosítsák a tűzoltók akadálymentes bejutását ingatlanjuk területére! 
  • akik hétvégi jelleggel használják ingatlanjaikat, azok gondoskodjanak annak megfelelő téliesítéséről! 
  • éljenek a magánlakásokba díjmentesen megrendelhető kéményseprői szolgáltatással! 
  • erősen ajánlott egy szén-monoxid-riasztó és a füstjelző beszerzése is!
  • a fűtési szezonban nagyon fontos az is, hogy amennyiben tudomásunk van olyan személyről, aki ilyen környéken egyedül él, akkor naponta, kétnaponta érdeklődjünk hogyléte felől! Segítséget nyújtani soha nem késő! 

Tegyünk a biztonságunk érdekében, baj esetén pedig azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét!