Vízelvezető árok: tartsuk tisztán!

2021. szeptember 30. 13:55

Zordabb arcát mutatta az őszi időjárás szerdán este a Lenti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén fekvő Bajánsenyén, ahol a lezúduló nagy mennyiségű eső hatására a település több pontján is villámárvíz alakult ki. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éppen ezért felhívja a figyelmet a vízelvezető árkok tisztán tartására!

Ezzel ugyanis sokat tehetünk saját, és ingatlanunk biztonsága érdekében. A prevenció kulcsa – a konkrét fizikai beavatkozásokon túl – az időjárási előrejelzések folyamatos nyomon követése, hiszen így időben tudunk gondoskodni a saját portánk előtti vízelvezető árkok tisztaságáról, így előzve meg azt, hogy a hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiség eső ne okozzon gondot lakókörnyezetünkben. Ebben a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető applikációja, a VÉSZ is nagy segítségünkre lehet. 

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – a lakóingatlan előtti szakaszra terjedően - annak tényleges használójának kötelessége. Járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

Ezért is fontos, hogy 

  • a hulladékot ne a vízelvezető árokba helyezzük el, illetve az odasodort szemetet is távolítsuk el! Ezeket kezeljük újrahasznosítási lehetőségeinek megfelelően.
  • nem elegendő emellett az árkok rendszeres kaszálása, szükséges az így keletkező fűmaradványok és a hordalék folyamatos eltávolítása is, az átereszek tisztításával együtt! Kevesen tudják, de ez szintén az adott ingatlan tulajdonosának feladata!
  • gyomirtót soha ne alkalmazzunk! Gyakran felmerülő probléma ugyanis az is, hogy az ilyen szerekkel kezelt területen - növényzet hiányában - a föld fellazul, és a nagy esőzés következtében sártengerré átalakulva eltömíti az árkokat, átfolyókat.
  • a csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó - akár előkezelt, akár tisztított - vizet bevezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) szórni, beleönteni, beleseperni vagy belevezetni szigorúan tilos!
  • aki korábban már kitakarította az átereszeket és árkokat, ő is ellenőrizze átjárhatóságukat! Azok ugyanis nagy mennyiségű csapadék hatására feliszapolódhatnak, vízáteresztő képességük pedig jelentősen csökken.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelten kéri a megye lakosságát, hogy a komolyabb problémák elkerülése, és saját biztonságuk érdekében tegyenek eleget fenti kötelességeiknek!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap