Második hely a Sötétvölgyből

2021. szeptember 21. 12:28

Egy év kihagyás után immár ötödik alkalommal suhogtak a nyilak Szekszárdon, a Sötétvölgyben: szeptember 15-én, a megyeszékhely közelében fekvő erdőben ismét megrendezték az V. Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászversenyt. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Paksi Celőke Íjász Sportegyesület és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület által szervezett rendezvény sikeréhez a kellemes, napsütéses időjárás is hozzájárult.

A hatvan versenyzőt a megnyitón Gyurkovics János, Szekszárd Megye Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. Beszédében egyebek között a katasztrófavédelmi igazgatóság és a város közötti példaértékű együttműködést méltatta. Dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója büszkeséggel beszélt arról, hogy az ismerős arcok mellett új versenyzőkkel is találkozhatott, míg Makai Róbert biztonsági tanácsadó, a Paksi Celőke Íjász Sportegyesület elnöke ismertette a verseny szabályait, a pálya felépítését, a feladatokat, és a biztonsági tanácsok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet. 

A versenyzők nyolc egyéni kategóriában, fejenként három-három lövést leadva haladtak végig a huszonnégy állomásból álló pályán, ahol vadon élő állatokat megformázó, élethű, háromdimenziós célpontokra lőhették ki nyilaikat. Az íjászat e fajtájánál nem eltérő színekkel, hanem a célba süllyesztett választóvonalakkal jelölik a találati zónákat. A különböző kategóriákba sorolt íjászok más-más távolságokról lövik ki nyilaikat, és az egyik nehézséget az adja, hogy nem tudják előre, milyen messziről kell leadniuk a lövéseket. 

A verseny zárásakor Ördög István tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálat Oktatási és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont Főosztályának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a fő célt elérték: sikerült kimozdítani az íróasztal mögül az állomány egy részét, és jókedvvel fűszerezve élhetett valamennyi résztvevő a sportszenvedélyének. A díjakat Gyurkovics János, Ördög István és dr. Balázs Gábor adta át a dobogós helyezetteknek.

Az egyéni kategóriákban egy szép zalai eredmény is született, ugyanis Lóránt Norbert tűzoltó törzszászlós, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében a TR-LB (longbow) kategóriában a második helyen végzett! A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében gratulálunk az eredményhez és további sikeres versenyzést kívánunk! 

 Az V. Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászverseny eredményei 

Egyéni: 

CU (csigás) 

1. Molnár Márk – Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

2. Cserődi Péter – Dorogi Rendőrkapitányság

3. Szabó Róbert – Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 

HU (vadász) 

  1. Fenesi Viktor – Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  2. Dugmanicsné Dombai Beáta – Vas Megyei Rendőr-főkapitányság
  3. Péli Sándor – Szegedi Fegyház és Börtön

CRB (számszeríj)

1. Frunza Octavian – Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Ol (olimpiai) 

1. Magyar Csaba – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

TR-RB (vadászreflex) 

1. Szendi Zoltán – Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

2. Miskolczi Péter – Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

3. Somogyi Lajos – Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

TR-LB (longbow)

1. Csombók Imre – Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság

2. Lóránt Norbert – Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

BB (barebow)

  1. Balogh Attila – FKI XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

PB-HB (pusztai) 

1. Sipeki József – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

2. Horváth Tibor – Archer Cops

3. Böjthe Zoltán – Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Csapat: 

Hosszútávú:

1. Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 

2. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 

3. Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Rövidtávú:

1. Archer Cops 

2. Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

3. Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A verseny fő támogatói az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Paksi Celőke Íjász Sportegyesület és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) voltak. 

Fotó: BM OKF Szőke Péter