Darázsirtás: a szakemberek segítenek!

2021. szeptember 13.

Az elmúlt időszakban megnövekedett azoknak a lakosság telefonhívásoknak a száma, melyek rovarok, elsősorban darazsak irtásával kapcsolatban érdeklődtek a megyei igazgatóság ügyfélszolgálatán. Fontos tudni, hogy a katasztrófavédelemnek a darázsirtás nem feladata, az egyénileg kezdeményezett, általában füstölésre épülő módszert viszont nem ajánljuk, mivel jelentős veszélyforrás!

Tavaly több alkalommal is előfordult Zalában, hogy házilag készített füstölővel igyekeztek az ingatlantulajdonosok darazsakat irtani, ám ebből végül ingatlantűz keletkezett. Idén hasonló jellegű riasztása még nem volt a megyei lánglovagoknak, olyan azonban már előfordult, hogy közintézmények esetében a tűzoltók segítséget nyújtottak a fészkek eltávolításában. Ugyanakkor fontos tisztázni, hogy a magánszemélyek számára ezt a feladatot szakértők végzik, akiknek elérhetősége az interneten pár kattintás alatt megtalálható! 

Éppen ezért a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét: amennyiben ingatlanjaikban darázsfészket találnak, minden esetben forduljanak szakemberhez, s ne őnmaguk próbálják eltávolítani a darazsakat! 

A házilag végzett műveletek ugyanis jelentős veszélyforrásnak számítanak, hiszen amellett, hogy akár komolyabb tűzesetet is kreálhatunk, még saját egészségünket is kockára tesszük az ilyen beavatkozásoknál! A rovarok csípése fájdalmat, érzékenység esetén komolyabb szövődményeket is okozhat, ezért fontos, hogy azt csakis kizárólag szakember végezze!