A szén-monoxid nyáron is reális veszély

2021. július 22.

Az idei évben eddig 64 esetben hívták a zalai hivatásos tűzoltókat olyan helyszínekre, ahol jelzett a szén-monoxid érzékelő. Ezek közül 34 helyszínen a tűzoltók meg is állapították a mérgező gáz jelenlétét. Ez is mutatja, hogy az érzékelők számos esetben mentették már meg az emberek életét.

A szén-monoxid nem csak a fűtési idényben, hanem nyáron is reális veszélyt jelenthet a nyílt égésterű tüzelő és fűtőberendezések működtetésekor. A meleg nyári időszakban, a nagy hőségben a kémények belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. Az úgynevezett légdugó jelenség miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos még nyáron is a szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet. A nyári időszakban bekövetkezett zalai esetek is jelzik, hogy a veszély nem múlt el, hiszen a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják. Ezt a veszélyt fokozhatja a lakásban üzemelő klímaberendezés.

Fontos tudni, hogy az ilyen jellegű készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése tragédiához vezethet. 

Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást!
  • Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba!
  • A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • Amennyiben ilyen készülékek találhatók a lakásban, akkor oda erősen ajánlott egy szén-monoxid-érzékelő beszerzése! A berendezés idejekorán felismeri a problémát, és hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel hívja fel a figyelmet a bajra!
  • Amint megszólal az érzékelő, a lakást azonnal ki kell szellőztetni és el kell hagyni, valamint értesíteni kell a 112-es segélyhívó tárcsázásával a tűzoltókat!

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások egyre  növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt. Ám érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

***