Nincs már tűzgyújtási tilalom Zalában

2021. július 20. 13:21

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély a hazai erdő- és mezőgazdasági területek jelentős részén, ezért 2021. július 20-ától Budapesten és Magyarország tíz megyéjében visszavonja a hatóság a tűzgyújtási tilalmat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a lakosság figyelmét, hogy kilenc megyében változatlanul érvényben marad a korlátozás, különösen ezeken a területeken fontos az elővigyázatosság.

Az elmúlt 48 órában a Magyarország több területén lehullott csapadék mennyiségének köszönhetően csökkent a tűzveszély az éghető holt biomasszában, ezért a NÉBIH 2021. július 20-tól megszüntette a tűzgyújtási tilalmat Budapesten, valamint Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyeken szabad, és csak szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet soha sem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

***

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap