Nyáron is életet ment a szén-monoxid-érzékelő!

2021. június 30. 11:33

Pár nap leforgása alatt többször is vonulniuk kellett a zalai hivatásos tűzoltóknak szén-monoxiddal összefüggő esetek miatt. A kiérkező lánglovagok az adott helyszíneken mindegy egyes esetben ki tudták mutatni a mérgező gáz jelenlétét. Érdemes tudni, hogy a nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma. Ennek egyik oka, hogy a kémények belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre.

Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet. A nemrégiben bekövetkezett zalai esetek is jelzik, hogy a veszély nem múlt el, hiszen a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.

Fontos tudni, hogy az ilyen jellegű készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése tragédiához vezethet. 

Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást!
  • Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba!
  • A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • Amennyiben ilyen készülékek találhatók a lakásban, akkor oda erősen ajánlott egy szén-monoxid-érzékelő beszerzése! A berendezés idejekorán felismeri a problémát, és hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel hívja fel a figyelmet a bajra!
  • Amint megszólal az érzékelő, a lakást azonnal ki kell szellőztetni és el kell hagyni, valamint értesíteni kell a 112-es segélyhívó tárcsázásával a tűzoltókat!

A bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap