Krónika a múltból - 1993

2021. június 10. 14:54

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megye tűzoltómúltjának feltárása során kiemelt figyelmet fordít a legérdekesebb események, illetve a legtöbb munkát adó évek részletes bemutatására. Ilyen volt a mostani cikkünk tárgyát képező 1993 is. A feltárásban ezúttal is a Zalai Hírlap archívuma és az Arcanum Digitális Tudománytár volt segítségünkre.

Az év első napjainak egyikén Vasboldogasszonyban akadt dolga a zalaegerszegi lánglovagoknak, akiket a hűvös januári hónapban egy kigyulladt húsfüstölőhöz riasztották. A krónikákból kiderül, hogy amellett, hogy 140 kiló hús vált a lángok martalékává, még egy gazdasági épület is megsemmisült. Január végén tragikus eseményhez riasztották a nagykanizsai tűzoltókat: Surdon bár sikerült elfojtani egy családi házban, ágyban dohányzás miatt felcsapó lángokat, egy ember életét már nem sikerült megmenteni. 

Az egész évet végigkísérő szabadtéri tüzek már februárban adtak munkát több zalai rajnak is mások mellett Nagykanizsán és Sármelléken. Márciusban csodával határos módon senki sem sérült meg egy vonatbalesetnél Lentiben. Egy szlovén rendszámú autót gyakorlatilag maga alá temette a vonat utolsó vagonja, mégis a benne ülők szinte csak karcolásokkal megúszták az esetet. Ami az eset komolyságát mutatja: a lenti tűzoltóknak gyakorlatilag apró darabokra kellett vágniuk az autót, hogy kiszedjék a vagon alól. Még ugyanebben a hónapban Nagybakónakon leégett egy csirkekeltető, több ezer állat pusztult el, s ráadásul Hosszúvölgyön is állatok életét követelte egy tűz, amikor felcsaptak a lángok egy istállóban. 

Áprilisban Hahóton keletkezett tűz egy családi házban, a bent élő ember sajnos füstmérgezésben elhunyt. A tragédia után nem sokkal egyszerre több erdős terülten gyulladt be az aljnövényzet, szerencsére a tűzoltók gyors beavatkozásának a tüzek egyik helyszínen – így például Zajkon, Nemeshetésben, Bakon és Nagykanizsán – sem okoztak nagyobb kiterjedésű tüzet. 

A május egy megmosolyogtató eseménnyel kezdődött: a korabeli írások szerint egy erősen ittas férfi kútba ugrott Zalaegerszegen, viccből. A helyi tűzoltók végül megmentették. A hónap végén egy kiemelkedő tűzeset is történt: Vonyarcvashegyen leégett a Magyar Tenger diszkó. A lángokat óriási erőfeszítés árán a keszthelyi, zalaegerszegi és marcali lánglovagok fojtották el. 

A nyári hónapok „slágertémája” természetesen az avar- és erdőtüzek voltak. Gyakorlatilag nem volt olyan nap június-július-augusztus során, amikor nem kellett vonulni hol kisebb, hol nagyobb szabadtéri tüzekhez. Érdekesség persze itt is akadt: 1993. július 25-én – szinte egy időben – Babosdöbrétén és Zalaszentbalázson is leszakadt villanyvezeték gyújtotta be a mellette lévő területen fekvő búzatáblát. Augusztusban pedig Vindornyaszőlősön gyulladt be a tőzeg, aminek az oltása hetekig elhúzódott. A nyár két szándékosan megtévesztő jelzéssel zárult: Nagykanizsán és Zalakomárban is óriási kiterjedésű pajtatüzekről érkezett bejelentés, azonban a helyszínre érkező erőknek nem akadt dolguk. 

Az ősz hónapjai eleinte viszonylagos nyugalomban teltek, novemberben azonban megérkezett a hó. Emiatt akadt olyan nap, amikor a tűzoltóknak 20-30 helyszínen is elakadt autókat kellett menteniük. A lánglovagokat emellett többször riasztották kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez és jeges tetőszerkezetekhez. 

Az év utolsó hónapja is tartogatott érdekességeket. Karácsony előtti napon ismét a természet erői adtak munkát, ám ezúttal a nagy esőzések, ami miatt szinte minden raj dolgozott a megyében, főleg a szivattyúzásban segítettek. Amire pedig az adott ünnepkörhöz tartozóan a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is rendszeresen felhívja a figyelmet, az Nagykanizsán bekövetkezett: nevezetesen adventi koszorúba helyezett gyertya eldőlt, s majdnem kiégett egy lakás. Itt szerencséje is volt a tulajdonosnak, hiszen mire a raj kiért, ha nehezen is, de meg tudta fékezni a lángokat. 

Szöveg: Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, szóvivő - ZMKI

Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár/ Zalai Hírlap/ Pezzetta Umberto és Mészáros T. László felvételei


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap