Égett a nádas Sármellék és Fenékpuszta között

2021. április 06. 14:47

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére április hatodikán, kedden, hajnali negyed ötkor érkezett riasztás, miszerint ég a nádas a Sármellék és Fenékpuszta közötti útszakasz mellett. A helyszínre négy településről összesen hat tűzoltóautóval, valamint egy speciális mocsárjáróval érkeztek ki a keszthelyi, a marcali, a pacsai és a zalakarosi hivatásos tűzoltók.

Elsőként a keszthelyi raj érkezett a helyszínre, amely megállapította, hogy 7-800 méteren ég az aljnövényzet. A tűz kiterjedése és az erős szél miatt további egységeket riasztottak a helyszínre. A kiérkező tűzoltók azonnal elkezdték az oltást, s a munkálatokhoz a már úton lévő rajok mellék riasztották a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot, valamint egy speciális mocsárjáró járművet is. 

A nagy kiterjedésű tüzet – immáron a helyszínre érkező rajokkal közösen – a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítás mellett több oldalról támadták a tűzoltók. Munkájukat a lápos, mocsaras talaj és a rendkívül erős szél is nehezítette. Ennek ellenére sikeresen vették fel a küzdelmet a lángokkal, melyek megfékezésére puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal avatkoztak be. 

A lángok minden égtáj felé - a szél miatt gyorsan - terjedtek, de a tűzoltóknak megfeszített munkával és gyors helyzetfelismeréssel sikerült több oldalon is körülhatárolni. A speciális mocsárjáró eszköznek köszönhetően a tűzoltók elérték a tűz által érintett belső részeket is, ahol megkezdték az oltást. A négy város hivatásos tűzoltói nem sokkal fél tíz előtt a lánggal égést megszüntették a nádasban. 

A tűz a területen fekvő, használaton kívüli vasúti sínpályát is érintette. A rajoknak plusz feladatot adott az égő, izzó talpfák eloltása, de az oltásban résztvevő közel ötven tűzoltó a sínpályán gondosan végigjárva puttonyfecskendőkkel mindenhol megszüntette az izzást. 

Szakszerű és gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz lakott területet nem veszélyeztetett, a füst pedig a közeli útszakasz forgalmát nem akadályozta. A tűzben érintett terület nagysága az elsődleges megállapítás szerint megközelítőleg kétszáz hektár volt. 

A szabadtéri tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az első negyedévben országszerte már több, mint 3000 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, az eddig leégett terület nagysága 4000 focipályánál is nagyobb. A természetes és az épített környezet megóvása érdekében csak ott szabad égetni, ahol ezt megengedik a szabályok. Külterületen tilos tarlót égetni, kerten belül pedig csak akkor szabad elégetni a zöldhulladékot, ha azt önkormányzati rendelet megengedi.

Fotó: Kósi Zsolt tű.hadnagy - Zala MKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap