Visszatekintő 3. – Állatmentések 2020

2021. január 13. 14:03

A 2020-as esztendőben – a tűzeseteknél és műszaki mentéseknél végzett kiemelkedő munkán túl – a zalai tűzoltók több alkalommal segítettek bajba jutott négylábúakon, vagy éppen madarakon. Visszatekintő sorozatunk harmadik részében ezeket az eseteket idézzük fel. Érdekesség, hogy az év utolsó hónapjában négy helyszínen is szükség volt a tűzoltók beavatkozására, míg egész évben összesen tizenhatszor.

Január 28-án hídgyűrűbe szorult egy kutya Keszthelyen, a Mátyás király utcába. A helyszínre a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik kimentették a négylábút a szorult helyzetből.  

Február 4-én vízóraaknába esett egy kutya Nagykanizsán, a Varasdi utcában. A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik az ebet épségben kiemelték az aknából. 28-án egy kis termetű kutya feje szorult erkély vasrácsa  közé Zalaegerszegen, a Hegyalja utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kéziszerszám segítségével az állatot kiszabadították és sértetlenül átadták a gazdájának.

Április 29-én egy őz szorult egy társasház előtt lévő kerítés elemei közé Keszthelyen, a Gagarin utcában. A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik az állatot kiszabadították, majd az illetékes vadász jelenlétében visszaengedték a természetbe.

Május 3-án macska esett egy családi ház kútjába Zalakaroson, a Banyavölgyi utcában. A zalakarosi hivatásos tűzoltók létra segítségével az állatot kiemelték, majd átadták a gazdájának. 

Augusztus 16-án egy vizesblokkban rekedt madarat szabadítottak ki a helyi hivatásos tűzoltók Zalaegerszegen, az AquaCityben. A tűzoltók létrájukon keresztül érték el a rémült állatot, majd egy háló segítségével kíméletesen befogták, végül a szabadtéren sértetlenül elengedték.

November elsején galamb szorult egy 12 méter magasan fekvő ereszcsatorna levélhálója alá Keszthelyen, stílszerűen a Galamb utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a madarat kiszabadították, egy aktivista pedig a fenékpusztai madármentő állomásra szállította.     

December 8-án két méter mély gödörbe esett egy ló egy Németfalu és Salomvár közötti tanya közelében. Mentéséhez a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy helyszínre érkező munkagép és hevederek segítségével kiemelték a bajba jutott állatot.  14-én kutya esett egy családi ház udvarán található kútba hétfőn este Mikekarácsonyfán, a Kossuth Lajos utcában. Gazdájuk mentési céllal lemászott a kútba, ám ő is ott rekedt. A lenti hivatásos tűzoltók kötél segítségével az állatokat és tulajdonosukat is felhúzták a 10 méter mély kútból. 17-én egy hattyú szorult be Keszthelyen egy a Balaton-parti pavilonsoron kialakított vasbetonszerkezetbe. A riadt állatot a keszthelyi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt kiszabadították, így az sértetlenül elrepült. 28-án pedig kiscica esett egy családi ház kertjében található hat méter mély kútba Csörnyeföldén, a Hársfa utcában. A bajba jutott állatot a letenyei hivatásos tűzoltók dugólétra és kötél segítségével kimentették. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap