Visszatekintő – ezek voltak a legjelentősebb műszaki mentések Zalában 2020-ban

2021. január 12. 12:25

A tavalyi esztendőben is több száz műszaki mentést végeztek a zalai tűzoltók. Visszatekintőnk második részében azokat a jelentős, ilyen jellegű beavatkozásokat idézzük fel, melyek komoly feladatot adtak a megye lánglovagjainak. Sorozatunk előző részét itt olvashatják.

Január 16-án két kisteherautó ütközött össze a 75- ös főúton Alsópáhok és Keszthely közötti útszakaszon. A helyszínre a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy beszorult személyt feszítővágó segítségével kiszabadítottak és átadták a mentősöknek.  

Február 13-án terepjáróval ütközött egy vasúti szerelvény Nagykanizsa külvárosában, a Csengery úti vasúti átjáróban. A balesethez a nagykanizsai és a zalakarosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik feszítővágó berendezés segítségével kezdték meg a műszaki mentést. 18-án egy nyerges vontató letért az úttestről, majd az oldalra borult vontatmánya füves területen állt meg a 74-es főúton, Hahót térségében. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az áramtalanítást, majd a műszaki mentési feladatokat elvégezték. 22-én szintén egy nyerges vontatót ért baleset, ezúttal Keszthely térségében. A helyszínre a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a műszaki mentést elvégezték. A munkálatokat a Zala Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveleti Szolgálata irányította. A helyszínre mentő is érkezett.

Március 4-én kis teherautó és nyerges vontató ütközött össze a 7-es főúton, Becsehely térségében. A helyszínre a nagykanizsai és a letenyei hivatásos tűzoltókat riasztották, akik feszítővágó segítségével egy főt a kisteherautóból kiemeltek, majd átadták a mentőknek. 15-én egy személygépkocsi letért az úttestről és villanyoszlopnak ütközött Pogányszentpéter és Iharosberény között. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a járműből egy főt feszítővágó segítségével kiszabadítottak. A helyszínre mentő is érkezett. Egy nappal később két személyautó ütközött össze a 7-es főúton, Galambok térségében. A helyszínre a zalakarosi és a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy személyt feszítővágó segítségével szabadítottak ki a járműből. A tűzoltók a gépkocsikat áramtalanították, majd a műszaki mentést elvégezték. 19-én egy műszaki hibás nyerges vontató akadályozta a forgalmat a 7-es főúton, Letenye térségében. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik daru segítségével a jármű műszaki mentését elvégezték és a forgalmi akadályt megszüntették. 24-én letért az úttestről, majd a vízelvezető árokba egy fának ütközve állt meg egy busz a 7-es főúton, Szőkedencs térségében. A helyszínre a nagykanizsai a zalakarosi hivatásos tűzoltókat, illetve a szőkedencsi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a daru segítségével a műszaki mentést végrehajtották. A hónap utolsó napján, 31-án két személygépkocsi ütközött a 76-os főúton, Alsónemesapáti térségében. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik feszítővágó segítségével két személyt a személygépkocsiból kiszabadítottak, majd a mentőknek átadták.  A helyszínen a mentési munkálatokat a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveleti Szolgálata irányította. 

Április 2-án két személyautó karambolozott a 76-os főúton, Zalaegerszeg ságodi városrészében. A helyi hivatásos tűzoltók az egyik járműből egy sérültet szabadítottak ki, továbbá a balesetben érintett járműveket áramtalanították. 9-én egy tehergépkocsi letért az úttestről és egy fának ütközve a vízelvezető árokban állt meg. A helyszínre a zalaegerszegi és a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy személyt feszítővágó segítségével a járműből kiemeltek, majd a tehergépkocsit daru segítségével az úttestre visszaállították. A helyszínen a műszakmentési munkálatokat a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveleti Szolgálata irányította. 15-én egy személygépkocsi letért az úttestről, majd az oldalára borulva a földes területen állt meg a Gombosszeg és Petrikeresztúr közötti útszakaszon. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik feszítővágó segítségével a gépjármű tetejét eltávolították és a beszorult személyt a mentőknek átadták. 23-án pedig egy nyerges vontató tehergépkocsi letért az úttestről és az oldalára borulva állt meg a 76-os főúton, Zalaegerszeg térségében. A helyszínre a zalaegerszegi és a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik daru segítségével a járművet visszaállították az úttestre és a forgalmi akadályt megszüntették.

Május 5-én egy pótkocsit vontató teherautó letért az úttestről és a vízelvezető árokba borult a 75-ös főúton, Bak és Pölöske között. A helyszínre a pacsai és a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a daru segítségével a műszaki mentést végre hajtották. 17-én két személyautó ütközött a 7328-as úton,  Alibánfa térségében. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a járművek ajtajait felfeszítették és három sérült személyt hordágy segítségével kiemeltek, majd a mentőknek átadták. 21-én két alkalommal is műszaki mentéshez riasztották a zalai tűzoltókat. Délután két személygépkocsi ütközött össze Hahóton, a Tavasz utcában. A helyszínre a zalaegerszegi és a pacsai hivatásos tűzoltókat, valamint a gelsei önkéntes tűzoltókat riasztották, akik egy beszorult személyt feszítővágó segítségével emeltek ki  a gépjárműből, majd átadták a mentősöknek. Nagyrécse közelében pedig egy tehergépkocsi rakománya az úttestre borult és forgalmi akadályt képezett az M7-es autópályán. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a műszaki mentést elvégezték. 25-én egy személygépkocsi és kisbusz karambolozott a 74-es főúton Csatár és Sárhida között. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a személyautóból feszítővágó segítségével egy elhunyt személyt emeltek ki, majd a járműveket áramtalanították. 

Június 5-én letért az úttestről, majd egy fának ütközött egy autó a Gutorfölde és Rádiháza közötti útszakaszon. A helyszínre a lenti hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy beszorult személyt feszítővágó segítségével a járműből kiszabadítottak és a mentősöknek átadták. 30-án pedig egy nyerges vontató tért le az úttestről és megdőlve a vízelvezető árokba állt meg a 75-ös főúton, Nova térségében. A helyszínre a lenti hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a jármű műszaki mentésében részt vettek a forgalmi akadály megszűnése után az utómunkálatokat végrehajtották. 

Július 16-án egy tehergépkocsi felborult és az oldalára dőlve állt meg Zalacsányban, a Csány László utcában. A helyszínre a zalaegerszegi a keszthelyi és nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a járművet daru segítségével felállították és a forgalmi akadályt megszüntették. A mentési munkálatokat a Zala Megyei Műveleti szolgálat irányította. Két nappal később egy személygépkocsi letért az úttestről és a vízelvezető árok mellett lévő fának csapódott Sárhidán, az Arany János utcában. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a jármű vezetőjét feszítővágó segítségével szabadították ki a járműből, majd átadták a mentőszolgálat szakembereinek. 28-án Zalaegerszegen, a Vasút utcában két személygépjármű ütközött. A helyszínre a helyi hivatásos tűzoltók, valamint a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vonult. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt, a tűzoltók hidraulikus feszítő-vágó segítségével mentettek ki egy személyt az egyik roncsból. 

Július 24. és 26. között a viharos időjárás adott munkát a megye tűzoltóinak. Zalában egy nap alatt száztíz alkalommal riasztották a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeit. Liszó településen a felduzzadt tó vize elöntötte a település alacsonyabban fekvő részét. Hat házból összesen huszonkét embert menekítettek ki ideiglenesen. A csapadék miatt Surdon is megtelt a víztározó és átfolyt a gáton. A település alacsonyabban fekvő részén négy házból hét embert menekítettek ki. Nagykanizsán ezzel párhuzamosan mintegy hatezer darab homokzsák felhasználásával erősítették és emelték meg a Principális-csatorna oldalát a Pivári utcai épületek megvédése érdekében. Galambok két víztározója is túlcsordult, ezért itt megelőző jelleggel hatvan lakóházból kétszáz embert menekítettek ki ideiglenesen. Zalamerenyén, a patak menti negyven házból nyolcvanhárom embert menekítettek ki az ottani tó leürítésének idejére, a szakemberek homokzsákok segítségével tartották szárazon a település fő utcáját. Garabonc településen egy szállodából három embert kellett kimenekíteni, mert a víz körbezárta az épületet. Az áradások következtében Pat település gépjárművel megközelíthetetlenné vált, mert a településen átvezető utat a víz egyik irányból nagymértékben megrongálta, a másik irányból pedig a hidat mosta alá annyira, hogy azon a gépjárművel való közlekedés nem biztonságos. 

Az utómunkálatok során 118 alkalommal kellett a megye tűzoltóinak beavatkozni. Kisrécsén, Liszón, Zalakomárban, Hottón és Petriventén, Nagyrécsén, Zalaszentgróton, Egeraracsán, Zalaszabaron, Hévízen, Orosztonyban, Zalaegerszegen kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt, míg Lentiben, Kisrécsén, Nagyrécsén, Liszón, Galambokon, Nagykanizsán, Gelsén, Eszteregnyén, Surdon, Sandon, Szepetneken a nagy esőzés következtében a belvíz okozott problémát. A zalakarosi, zalaegerszegi, nagykanizsai, letenyei, keszthelyi, lenti és a pacsai hivatásos tűzoltók a fákat motoros láncfűrész segítségével eltávolították és a forgalmi akadályt megszüntették, valamint a vizet szivattyú segítségével eltávolították.

Augusztus 21-én a 7-es főút és a Balatoni utca kereszteződésében Nagykanizsán egy személygépjármű teherautóval ütközött. A baleset következtében egy fő beszorult a gépkocsiba, akit a helyi hivatásos tűzoltók hidraulikus feszítő-vágó eszköz segítségével kiszabadítottak. A kimentett személyt a mentők részére átadták a tűzoltók. Mindkettő gépjármű áramtalanítását elvégezték a beavatkozás során, valamint a személygépkocsit az útszélére levontatták a tűzoltó egységek. 24-én a 74-es főút 40-es kilométerszelvénynél, Csatár közelében három gépjármű ütközött. A baleset következtében az egyik gépkocsi az út melletti árokban állt meg. A megrongálódott személyautó áramtalanítását végrehajtották a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók, valamint egy főt kézi erővel kiemeltek a járműből és átadták a mentőszolgálatnak. A hónap utolsó napján Zalaegerszegen, a Jókai utcában egy kisteherautó platójáról több nagy tömegű ablaktábla zuhant a jármű mellé, melynek következtében három személyt megsebesített. Egy személy az ablakok alá szorult, akit a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a megközelítőleg hétszáz kilogramm súlyú teher alól kiszabadítottak, majd a mentőszolgálat szakembereinek átadtak.

Szeptember 10-én kamion, kisteherautó és egy furgon ütközött az M70-es autópályán, az országhatártól az M7-es sztráda felé vezető oldalon, Csörnyeföld és Kerkaszentkirály közelében. A furgonba beszorult egy ember, akit feszítővágóval és munkahengerrel szabadították ki és átadták a mentőknek a műszaki mentést végző lenti és letenyei hivatásos tűzoltók. 14-én árokba csapódott egy személygépkocsi a 7-es főúton, Nagykanizsa közelében. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltók érkeztek, akik a balesetben érintett jármű stabilizálása után kézi erővel, illetve dugólétra segítségével egy főt kiszabadítottak, majd átadték a mentőszolgálat szakembereinek. A gépkocsit áramtalanították. 18-án három személygépkocsi ütközött Zalaegerszegen, a Hock János úton. Az egyik járműbe két személy szorult, akiket a helyi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadítottak, majd átadták őket a mentőszolgálat szakembereinek. A balesetben érintett autókat áramtalanították. 21-én frontálisan ütközött két személygépkocsi a 74-es főúton Egervár közelében. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak. A balesetben érintett gépjárművekből négy főtt emeltek ki kézi erő illetve feszítővágó segítségével, akiket a mentőszolgálat szakembereinek átadtak. A balesetnek egy kamion is részese volt. Rakományának egy része az árokba zuhant, a jármű pedig mozgásképtelenné vált. Műszaki mentéséhez Nagykanizsáról érkezett daru. A beavatkozás ideje alatt az érintett útszakaszon a forgalom szünetelt. 25-én pedig öt kamion és egy kisteherautó ütközött egymással az M70-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kerkaszentkirály közelében. A balesethez a nagykanizsai, a lenti és letenyei hivatásos tűzoltók vonultak. A kisteherautóból egy személyt feszítővágó segítségével kiszabadítottak, majd átadták a mentőszolgálat szakembereinek. A balesetet szenvedett kamionok műszaki mentése miatt az érintett útszakaszon a forgalom szünetelt.  

Október 4-én a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt Letenyén és Nagykanizsán volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Előbbi helyszínen, a 7-es főút mellett eldugult a vízelvezető árok, ami miatt a felgyülemlett víz éttermet, benzinkutat és lakóházakat veszélyeztetett. A letenyei hivatásos tűzoltók egy munkagépet is bevontak a mentésbe, ami gondoskodott az árok kitisztításáról. Ezt követően a lakóházak közeléből két szivattyú segítségével a vizet eltávolították. Nagykanizsán, a Napsugár utcában pedig két családi ház udvarát, az egyikhez tartozó melléképületet és egy pincét árasztott el a víz, mintegy 50 cm magasságban. Ezt a helyi hivatásos tűzoltók három szivattyúval eltávolították. 19-én árokba borult egy búzát szállító nyerges vontató a 75-ös főúton, Lenti és Hernyék között. A helyszínre a lenti hivatásos tűzoltók vonultak, akik a balesetben érintett járművet áramtalanították, majd a műszaki mentés érdekében az úttest melletti szalagkorlátot eltávolították. 

November 17-én villanymozdony gázolt el egy embert és három kecskét Zalalövőn, a 86-os út melletti vasúti sínpályán. Az esethez a körmendi hivatásos, valamint a zalalövői önkéntes tűzoltók vonultak, akik a helyszín megvilágításában segítették a társszervek munkáját, illetve az állatok tetemét eltávolították a sínről. A beavatkozási ideje alatt az érintett vonalon a vonatközlekedés szünetelt. 

December 4-én összeütközött két személyautó a 76-os főút 43-as kilométerénél, Nemesapáti közelében. A riasztott zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a balesetben érintett autókat áramtalanították, majd a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett az egyik gépkocsiból egy embert feszítővágó segítségével kiszabadítottak. 17-én árokba csapódott, majd az oldalára borult egy személygépkocsi a 75-ös főúton, Pacsa közelében. A helyszínre a pacsai és a keszthelyi hivatásos tűzoltók érkeztek, akik az áramtalanítás után feszítővágó segítéségével a gépjárművet megemelték, egy sérültet pedig kihúztak a kocsi alól. A rendőrség kérésére a helyszín megvilágításában segítettek. A beavatkozás ideje alatt a forgalom az útszakaszon szünetelt.  23-án pedig, a kora reggeli órákban felborult egy nyerges vontató a 74-es főút Bak és Hahót közötti szakaszán. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett megkezdték a műszaki mentést. A járművet áramtalanították, a vezetőfülkéből pedig egy sérültet kiemeltek, akit átadtak a mentőszolgálat munkatársainak. A tűzoltók a szállított árut raklapokra kipakolták. A mentésbe a lenti székhelyű LE-KO Kft. szakemberei is bekapcsolódtak, akik a sérült szerelvényt talpra állították. A beavatkozás ideje alatt a forgalom rendőri irányítás mellett egy sávra szűkült, a kiemelés idejére a jelzett útszakaszon a közlekedés szünetelt. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap