Tartalomjegyzék

Gyakorlat a finomítóban

2020. október 15.

Gáz ömlött az egyik vasúti tartálykocsiból a Mol Nyrt. Zalai Finomítójában. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a létesítmény tűzoltóinak és dolgozóinak közreműködésével elhárították a veszélyt. Szerencsére ez csak az üzem Belső Védelmi Tervének részleges gyakorlatán történt, amit szerdán tartottak. Ezzel párhuzamosan megtörtént a Külső Védelmi Terv részleges gyakorlata is.

A MOL Nyrt. Zalai Finomítója katasztrófavédelmi engedély birtokában végzi tevékenységét a zalai megyeszékhelyen, a Zrínyi út 6. szám alatti telephelyén. Jogszabályi előírás alapján minden évben úgynevezett „Belső Védelmi Terv Gyakorlatot” tartanak, melynek egyebek mellett célja a telephelyen veszélyes anyagokkal kapcsolatos, a kialakuló normáltól esetlegesen eltérő helyzetek megelőzésére, kezelésére való felkészülés. 

A szimulációs próba megfelelőségét a helyszínen a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági ellenőrei vizsgálták. Felügyelték például azt, hogy a rendkívüli eset következtében az üzem dolgozói betartják-e az előírt belső tevékenységi szabályokat. A Belső Védelmi Tervnek megfelelően a gázömlés észlelése után az üzem vezetője értesítette a Zala MKI főügyeletét, illetve a település polgármesterét. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a helyszínre vonultak, és megtörtént a veszélyzónában élő lakosság tájékoztatása is. Ez utóbbi a Külső Védelmi Terv részleges gyakorlatának részeként történt meg, amelynek résztvevői tesztelhették a gördülékeny, folyamatos kapcsolattartást az illetékes hatóságok és szervek között. A Belső Védelmi Terv gyakorlatot Takács Ottó tűzoltó ezredes, a Zala MKI igazgató-helyettese, míg a Külső Védelmi Terv gyakorlatot Zabb Nándor tűzoltó alezredes, a Zala MKI polgári védelmi főfelügyelője értékelte. Mint elmondták, a káresemény felszámolásában résztvevők hasznos ismeretekkel gazdagodtak és tovább mélyítették együttműködésüket. 

Fontos tudni, hogy az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok - amellett, hogy a tűzoltók felkészülését segítik - mindig a lakosság védelemét, biztonságérzetének növelését szolgálják.