Tartalomjegyzék

Változások a kritikus infrastruktúra-védelemre vonatkozó szabályozásban

2020. augusztus 07.

A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 2012. évi CLXVI. törvény végrehajtási rendeletének és az ágazatok különös szabályait tartalmazó kormányrendeletek módosításai július 31-én hatályba léptek. A módosítások az eddigi tapasztalatok figyelembe vételével születtek meg, azokkal az egyszerűbb és hatékonyabb jogalkalmazás elősegítése a cél.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatai bővültek, így a továbbiakban általános javaslattevő hatóságként jár el a kijelölési eljárások előkészítése során, majd a kijelölési eljárás során szakhatóságként, a kijelölést követően pedig nyilvántartó hatósági, továbbá komplex ellenőrzési hatáskört lát el. 

Az üzemeltetők a hivatásos katasztrófavédelmi szerv irányításával, az ágazati kijelölő hatóság bevonásával olyan komplex gyakorlatot folytatnak le a jövőben, amelyen az üzemeltetői biztonsági tervben megjelölt szervezeti és eszközrendszert, valamint az információ- és hálózatbiztonsági ellenálló-képességet növelik, az üzemeltetői feladataikat gyakorolják.

Az új jogszabályi struktúrának köszönhetően gyorsíthatóak az eljárások, a törvénymódosítás rendszerszemléletű, átfogó és szolgáltatásközpontú megközelítést alkalmaz. A módosításokat a komplex megelőzés előtérbe helyezése és az európai uniós tapasztalatok indokolták.

Augusztus 30-ig a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló törvény módosításának hatálybalépését megelőző hatvan napnál régebben működő létfontosságú rendszerelemeknek ismételt azonosítási vizsgálatot kell lefolytatniuk, figyelembe véve az új jogszabályi rendelkezéseket, a megváltozott ágazati és horizontális kritériumokat.