Bajánsenye ÖTE bemutatása

2020. augusztus 06. 10:55

A Vas megyében található település korábban négy falurészből állt. A négy részen kezdetben külön- külön alakultak meg az önkéntes tűzoltó egyletek.

Legelőször Őrbajánházán 1891. július 26- án, augusztus 19- én Senyeházán, ezt követően szeptember 3- án  Kotormányon és legvégül november 18- án Dávidházán. A településeket 1939- ben elkezdték összevonni és a négy település végleges összevonása 1950- ben fejeződött be, de az önkéntes tűzoltó egyletek egészen 1973- ig megtartották önállóságukat, amikor is Bajánsenyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület néven egyesültek. 

A Bajánsenyei ÖTE 2015- ben együttműködési megállapodást kötött a Lenti Hivatásos Tűzoltó- parancsnoksággal, amely jelenleg is nagyon szoros. Folyamatos kapcsolattartás jellemzi a két szervezetet.

Az egyesület mindvégig aktív volt, napjainkban is rendszeresek a beavatkozásaik, évente több mint 30 esetben vonulnak káreseményekhez. A beavatkozások teljes körűek. Ha kell lakástűznél vannak jelen, de gyakori, hogy közlekedési balesethez riasztják őket vagy éppen avartűzhöz. 

Legjelentősebb beavatkozásaik között említhető a 2017- ben a településükre lesújtó vihar során történt kárfelszámolások, valamint a 2019- ben Kerkáskápolnán karácsonykor keletkezett tűzeset, ahol a lenti hivatásos tűzoltókkal együttműködve fékezték meg a családi háznál keletkező lángokat.

Az önkéntesek védelmét, az egyéni védőfelszerelések a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázatok segítségével megvalósított folyamatos fejlesztése biztosítja.. 

Jelenleg 14 fő az aktív beavatkozok létszáma és egy Mercedes 508 D tűzoltógépjárművel rendelkeznek. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap