Letenye ÖTE bemutatása

2020. július 09. 14:00

A Nagykanizsától harminc kilométerre lévő határvárosban, Letenyén közel négyezer ötszázan laknak. A mentő-tűzvédelemnek nagy hagyományai vannak a Zala megyei településen.

Történelem:

A „Körzeti Tűzoltó Egyesület Letenye” jogelődje 1887-ben alakult.

Természetesen nem előzmény nélkül, hisz a település nagy részét régen elpusztító tűz emlékére Flórián szobrot és keresztet állítottak 1756-ban, melynek napja máig fogadalmi ünnep a város vallásos lakóinál és  tűzoltóinál. Kezdetben csak a nyári időszakban tartottak ügyeletet az önkéntes tűzoltók. 1958-ig egy darab lajt és egy darab kocsi fecskendővel rendelkeztek. Ez idő tájt,  az egyesületnek volt már egy lány,  egy női és két raj felnőtt férfi csapata.

A rendszeres nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően fiataljaink barátként és ismerősként köszöntik a határ menti szlovén és horvát tűzoltó fiatalokat. Mindezen eredmények mögött a fiatalokkal való törődés és sok ember nagyon-nagyon áldozatos munkája van. Az ifjúság felkészítése elkezdődik már az óvodában, az iskolában és egyéb érdekes rendezvényeken.

Egyesület tag létszáma:

Az egyesületnek jelenleg mintegy 70 tagja van. A beavatkozásra jogosultak ebből a létszámból huszonegy fő, közülük mindenki rendelkezik a 40 órás tűzoltó alaptanfolyammal. Két hivatásos tűzoltó is szolgál az egyesületben, akik egyben tűzoltásvezetői jogosultsággal is rendelkeznek.

Tűzoltó technika:

A letenyeieknek egy STEYR 790 4x4 tűzoltófecskendőjük van, amely különleges kialakításának köszönhetően hét embert tud szállítani. A szer rendelkezik gyorsbeavatkozóval, vízágyúval. Három köbméteres víztartálya van és 2700l/perc teljesítményű szivattyúja. Ezen kívül minden olyan szakfelszereléssel rendelkeznek a fecskendőjükön, amely a tűzoltáshoz és műszaki mentések végrehajtásához elengedhetetlenek.

Vonulási statisztika:

Évente átlagosan tözenöt-húsz tűzesetnél és műszaki mentésnél kell beavatkozniuk a letenyei önkénteseknek. A székhellyel együtt 11 környező településen működnek közre műszaki mentések és tűzesetek során. Számos eseménynél segítették hivatásos kollégáik munkáját az évek során. A 2013-as Dunai Árvízi védekezéstől elkezdve a 2014-ben Zala megyén végigsöprő „Ivett” ciklon által generált tömérdeknyi műszaki mentéseken át a 2014 szeptemberi villámárvizes időszakban is tevékenyen működtek közre a hétköznapi feladataikon túl. Az utóbbi időben több, az M7-es autópályán és az M70-es autóúton történt balesethez is vonultak. 

A közelmúltban felkérésre több veszélyes fa kivágását, darázsirtást, rendezvény biztosítást, a környező iskolákban és óvodákban bemutatókat hajtottak végre. 

Gépjárműfecskendőjük és szakfelszereléseik elhelyezése jelenleg a Letenyei Katasztrófavédelmi Őrs épületében megoldott. 

Egyesület fejlesztési tervei:

A letenyei Körzeti Tűzoltó Egyesület számos ötlettel él a jövőt illetőleg. Mivel településükön nagy hagyománynak örvend a mentő-tűzvédelem és az önkéntesség, így eltökélt szándékuknak érzik, hogy ezeket a hagyományokat tovább örökítsék a jövő generációja számára is.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap