Tartalomjegyzék

Körültekintően közlekedjünk!

2020. március 25.

Zala megye időjárása az elmúlt napokban ismét téliesre fordult. Sok helyen havazott és hideg újra beköszöntött megyékben.

Felhívjuk a figyelmet, hogy tekintettel a megváltozott időjárási körülményekre, fokozott óvatossággal közlekedjenek és tartsák be a téli közlekedésre vonatkozó szabályokat!

A csapadék halmazállapota változhat, éjszakánként fagypont alatt maradhat a hőmérséklet, előfordulhatnak ködös területek is. Csökken a látótávolság, az úton lévő hó, vagy az úttestre lecsapódó nedvesség fagypont alatti hőmérsékletnél csúszóssá teszi az utak burkolatát.

A téli csapadék – a hó, a havas eső- a közlekedés során mindenki számára rejteget veszélyeket. A jeges úton a féktávolság tovább nő és csökken a jármű kormányozhatósága.

1.      Csak kifogástalan műszaki állapotú, a téli időjárásra felkészített gépjárművel induljanak útnak (téli gumi, fagyálló folyadék).

2.      A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a jégtől, a párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen.

3.      Javasoljuk, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, tekintettel az esetleges ködös, esős, lefagyott útszakaszokra.

4.      A téli időszakban a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata.

5.      A gépjárművek üzemanyag tartályát töltsék fel, gondoskodjanak tartalék üzemanyagról is.

6.      A gépjárműben legyen takaró, forró tea, mobil telefon.

7.      Amennyiben a gépjárművel való közlekedés lehetetlenné válik, húzódjanak félre és várják meg, amíg a síkosság mentesítést végző gépek járhatóvá teszik az útszakaszt.

Különös gondot kell fordítani a járdák síkosság mentesítésére is, melyet közterületen az önkormányzat, míg magánházak esetén a tulajdonos hajt végre.

A csúszóssá vált utakon kerékpárral és gyalogosan is fokozottan óvatosnak kell lennünk!

Mielőtt útra kelnek érdemes tájékozódni az időjárásról és az utak állapotáról.

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.