Veszélyes fák eltávolítása

2020. február 25. 13:11

A katasztrófavédelem Zala megyei műveletirányító ügyeletére rendszeresen érkeznek közterületen vagy magánterületen lévő olyan fákról szóló bejelentések, amelyek veszélyeztetik a körülötte lévő épületeket, villanyvezetékeket. 

Gyakran előforduló kérdés, hogy a tulajdonosnak mi a teendője ezeknél az eseteknél vagy kinek a kötelezettsége a fa eltávolítása.

Egy magasra megnőtt fa eltávolítása a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének általános szabályairól szóló BM rendelet alapján nem tűzoltói beavatkozást igénylő esemény. Legtöbb esetben azért kérik a tulajdonosok katasztrófavédelem segítségét, mert nem rendelkeznek a fa eltávolításához szükséges eszközökkel vagy anyagi fedezettel. Magánterületen a tulajdonos, közterületen pedig az adott település önkormányzatának a felelőssége, hogy egy veszélyesen nagyra megnőtt fát eltávolítson az adott területről. 

Gyakori probléma, hogy a lakóház közelében lévő fát hagyják magasra megnőni, mivel a nyári időszakban véd a nap melegétől, viszont viharos időszakban a fa, vagy annak a lehulló ágai veszélyeztetik az épületet.

Még a viharos időszak bekövetkezése előtt fel kell mérni az ingatlanunkon lévő fák egészségi állapotát, valamint az épületekre gyakorolt veszélyeit. Amennyiben nem tudjuk megállapítani  a fa által okozható veszély nagyságát minden esetben kérjük szakember segítségét. 

Zala megye területén a veszélyes fakivágásával foglalkozó szakemberek névsorát megtalálhatjuk az interneten, de érdeklődhetünk a katasztrófavédelemnél, illetve a település önkormányzatánál is. 

 

 

Fotó: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap