Hol helyezzük el a hulladéktároló konténereket?

2020. február 24. 13:46

Visszatérő kérdés, hogy társasházak közelében a hulladéktárolókat, hulladéktároló konténereket hol lehet szabályosan elhelyezni, figyelembe véve az a tűzvédelmi előírásokat.

Gyakran előfordul, hogy hulladéktároló edényben hétköznapi nevén ”szemetes kukában” keletkezik tűz. A tüzek kialakulásának fő okozója a hulladékgyűjtőbe dobott izzó cigaretta, de kapott már lángra szándékos gyújtogatás következtében is egy- egy hulladéktároló. Ezek a tüzesetek a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően hamar felszámolásra kerültek. Azonban egy épület közelében elhelyezett hulladék konténer akár nagyobb tüzet is tud okozni. Az elmúlt év októberében egy hulladéktárolóban keletkezett tűz, amely átterjedt a mellette lévő társasház szigetelésére is és csak a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem keletkezett nagyobb tűz.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a tűzvédelmi előírásokkal és megfelelő helyen tároljuk a hulladékgyűjtő edényeket. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 18. paragrafusa és annak melléklete meghatározza a helyes elhelyezést.

A társasházakat, magas épületeket különböző kockázati osztályba sorolja be a jogszabály. Négy fajta kockázati csoportba sorolhatok az épületek:

  • nagyon alacsony kockázatú osztály  (0-7 m)
  • alacsony kockázatú osztály              (7-14 m)
  • közepes kockázatú osztály              (14,01- 30 m)
  • magas kockázatú osztály                 (30 m felett)

Egy négyemeletes épület általában az alacsony kockázatú osztályba tartozik, mert a meghatározás alapján a legfelső szint padlójának síkja nem haladja meg a 14 métert. A tízemeletes épületek pedig a közepes kockázatú osztályba tartoznak.

Zala megye területén többségben az első három csoportban lévő épületek találhatók. Az Országos Tűzvédelmi szabályzat alapján megállapítható, hogy egy négyemeletes épület mellett - amely az alacsony kockázatú osztályba kap besorolást- legalább 6 méterre, egy magasabb besorolású épület esetében pedig minimum 8 méterre kell elhelyezni a nem tűzveszélyes anyagból készült hulladéktároló konténert.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap