Tartalomjegyzék

Tilos játszani a vészhívásokkal!

2020. február 13.

Mindannyian tudjuk, hogy a 112-es segélyhívót bármikor, bárki tárcsázhatja, ha bajba kerül. Tűzoltó kollégáink két percen belül elindulnak a bajba jutott emberek megsegítésére, azonban vannak, akik ezt a dolgot viccnek, játéknak gondolják, és fölöslegesen riasztják a tűzoltókat a nem is létező eseményekhez…

Ilyen, szándékosan megtévesztő jelzések alatt azt kell érteni, amikor egy bejelentő a telefonhívása pillanatában is tudatában van annak, hogy nincs tűzeset vagy tűzoltói beavatkozásra okot adó egyéb káreset az általa jelzett helyen, ennek ellenére mégis bejelentést tesz, amelyre tűzoltóerők indulnak a megye különböző pontjairól. Ezekben az esetekben a tűzoltóság a helyszínre érve szembesül azzal, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nincs a jelzés során megadott helyen.

Azokat a személyeket akik „játéknak” tekintik a segélyhívó vonalat felelőségre vonják. A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. 

Mindezek mellett, komoly tűzoltói erőket vonunk el a szándékosan megtévesztő hívásokkal azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének megyénk tűzoltói. Így, amikor pár percen múlnak ember életek egy káresetnél, lehet hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges beavatkozást időben végrehajtani tűzoltók.