Sok munkát adott a viharos szél

2020. február 06. 14:18

A tegnapi nap folyamán Zala megyében a viharos széllökések következtében a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóit 83 esethez riasztották. Főként kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolítása, valamint megrongálódott tetőszerkezetek és leszakadt vezetékek helyreállítása adott munkát a tűzoltóegységeknek. 

Megye szerte több esetben is előfordult, hogy a kidőlt fák közlekedési akadályt képeztek, de a helyszínre vonuló tűzoltók minden esetben rövid idő alatt felszámolták a káreseményt, így a közlekedésben fennakadás sehol sem volt tapasztalható. A viharos szél ellenére gyakran magasból mentő gépjárművet is igénybe vettek az egységek, hogy egy házra vagy egy villanyvezetékre dőlt fát el tudjanak távolítani. A helyszíne vonuló tűzoltók sokszor az áramszolgáltató szakembereivel együttműködve avatkoztak be és ez által megakadályozták, hogy a megyében jelentősebb áramkimaradás legyen. Zala megyében 27 településen volt tapasztalható áramkimaradás, jelentősebb problémát egyik esetben sem okoztak, lakosságvédelmi intézkedésekre nem került sor.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya 18 tűzoltóautóval és 63 fővel hajtotta végre a munkálatokat.

A beavatkozásokban hét önkéntes tűzoltó egyesület összesen 7 gépjárműfecskendővel és 25 fővel is aktívan részt vett ezzel nagyban hozzájárultak a viharkárok felszámolásában. A gelsei, szőkedencsi, múrakeresztúri, miháldi, zalaszentiváni, alsópáhoki, és hévízi önkéntes tűzoltó egyesületek gyors beavatkozásának következtében több kidőlt fa által okozott forgalmi akadály rövid időn belül fel lett számolva, de előfordult olyan eset is, amikor háztetőről távolítottak el kidől fát.  


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap