Mi a helyes viselkedés megkülönböztető jelzéssel közlekedő jármű láttán?

2019. december 09. 14:09

A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet – közismert nevén a KRESZ – határozottan előírja, hogy a megkülönböztető jelzést használó járműveknek minden esetben haladéktalanul elsőbbséget kell biztosítani, szabaddá kell tenni előttük az utat. Az előírást sajnos gyakorta sokan nem tartják be, akadályozva a mások segítségére siető mentő vagy tűzoltó járművet. Ez a figyelmetlenség néha még balesetet is előidéz, s ekkor a mások segítségére siető jármű már oda sem érhet, hisz akár az abban utazók is segítségre szorulhatnak.

A híradásokban sajnos gyakran hallhatunk tűzoltó, mentő és rendőr járművek szerencsétlen baleseteiről, amelyet a közlekedésben részt vevők elsőbbségadásának elmulasztása okozott. A KRESZ ugyanis egyértelműen előírja, hogy a megkülönböztető jelzéseket, vagyis a villogó kék fényjelzést és szirénát használó gépjárművek részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és annak akadálytalan továbbhaladását félrehúzódással vagy a szükséghez képest megállással kell lehetővé tenni. A megkülönböztető jelzést használó gépjárművek sofőrjei azonban sajnos nagyon gyakran ennek ellenkezőjét tapasztalják.

Az ilyen jellegű balesetek elkerülése érdekében, javasoljuk a következők betartását a közutakon közlekedők részéről:

  • a megkülönböztető jelzéseket, vagyis a villogó kék fényjelzést és szirénát használó gépjárművek részére minden járművel, minden helyzetben adjanak elsőbbséget, és annak akadálytalan továbbhaladását félrehúzódással vagy a szükséghez képest megállással tegyék lehetővé.
  • az ilyen fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, vagy mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.
  • a forgalomban haladó, megkülönböztető jelzést használó járművet megelőzni tilos, sőt, kötelező megtartani a veszélyhelyzetet kizáró követési távolságot.
  • gyér forgalom esetén a külső sávba kell lehúzódni, míg nagy forgalom esetén a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb szélére kell húzódni, így biztosítva a szabad utat középen az ott áthaladó tűzoltó járműveknek.
  • soha ne lépjünk hirtelen a fékre, hiszen azzal a szirénázó járművet is hirtelen fékezésre kényszerítjük. E helyett nézzünk szét és mérjük fel, hogy merre tudunk lehúzódni, indexeljünk le, ez által jelezve, hogy észleltük a megkülönböztető jelzést használó járművet, majd fokozatos fékezéssel húzódjunk le.
  • fontos tudni azt is, hogy a tűzoltógépjárművek nagy súlyukból adódóan lassabban blokkolnak, majd lassabban is gyorsítanak újra fel, mint a személygépjárművek, így ennek érdekében is nagyon fontos, hogy ne a hirtelen fékezés vagy megállás módszerét alkalmazzuk.
  • autópálya, autóút leállósávján a megkülönböztető jelzést használó jármű közlekedhet, így annak minden esetben szabad teret kell biztosítani.
  • különösen fontos, hogy a téli csúszós utakon még körültekintőbben tegyük lehetővé a megkülönböztető jelzéseit használó járművek továbbjutását.

A legfontosabb azonban a folyamatos figyelem! Vannak, akik észre sem veszik a megkülönböztető jármű közeledését, viszont vannak akik, amennyiben szirénát hallanak a távolban, nem tulajdonítanak neki jelentőséget. Egyesek csak akkor veszik észre a mentőt, tűzoltóautót, ha a mögöttük haladó megkülönböztető jelzést használó jármű már erős fékezésre kényszerül. Nagyon fontos, hogy már akkor, amikor a távolban meghalljuk a sziréna hangját, próbáljuk meg kideríteni, hogy honnan érkezik és vélhetőleg merre tart a tűzoltóautó. Ha azt időben észleljük, úgy jóval könnyebb lesz utat engedni, s a baleseteket is megelőzzük.

Természetesen a szabályozás alól még maga a tűzoltóautó sofőrje sem kivétel, hiszen a megkülönböztető jelzést adó berendezéseket csakis abban az esetben működtetheti, ha a feladat sürgős ellátása, a személy-, élet- és vagyonbiztonság érdekében szükséges, és a forgalmi viszonyok azt indokolttá teszik. A tűzoltójármű kizárólag a közlekedés többi résztvevőjének veszélyeztetése nélkül közlekedhet, piros lámpánál csak a többi jármű megállását, tehát az akadálytalan továbbhaladásról való meggyőződést követően haladhat át, számára is megálljt parancsol a vasúti átjáró vagy a rendőr tilos jelzése, autópályán és autóúton pedig csak a forgalom megállítását követően van joga forgalommal szemben haladni.

 

***

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap