A tűz keletkezése

2019. december 05. 10:48

tűz több ezer éve meghatározó szereplője életünk mindennapjainak. Számos területen hasznosítjuk, egyes anyagok megmunkálására, előállítására nélkülözhetetlen, hasonlóan ahogy ételeink finomabbá tételéhez vagy otthonunk fűtéséhez is elengedhetetlen.

 Fontos kettéválasztanunk kémiailag az égés két fajtáját. Az emberek általában az égés alatt arra a jelenségre asszociálnak amikor lángot látnak, és ez a kémiai folyamat  hőfejlődéssel is jár. Azonban fontos megemlíteni az égés másik formáját a lassú égést, amikor is fényjelenség nem kíséri a folyamatot. Ilyen például a korrózió, más néven rozsdásodás, ahol a vas és oxigén egyesül.

 A gyors égés feltételei:

     ÉGHETŐ ANYAG. Azokat az anyagokat, amelyek képesek elégni, valamint az égést a továbbiakban táplálni éghető anyagoknak nevezzük. Természetesen végeredményben minden anyag éghető, csak a megfelelő hőmérséklet kell hozzá. 

    GYULLADÁSI HŐMÉRSÉKLET: Annak érdekébe, hogy a kémiai folyamat létrejöhessen olyan hőmérséklet, gyújtóforrás kell, amely képes lángra lobbantani az adott anyagot. Ez a gyulladási hőmérséklet is anyagonként változik, például a papírt sokkal könnyebb meggyújtani, mint a faszenet.

     OXIGÉN. Környezetünkben a levegő összetételét tekintve 21%-ban oxigén alkotja. Az égés nem jön létre olyan környezetben ahol túl kevés az oxigén jelenléte. Továbbá fontos, hogy az említett három tényező egy térben és időben legyen. 

A tűzoltók a tűz oltása során arra törekednek, hogy az említett három feltétel valamelyikét kioltsák, hiszen akkor megszakad a reakció és így a továbbiakban nem beszélhetünk égésről. Éppen ezért, ha az égő ádventi koszorút eltávolítjuk a szobából (mint éghető anyagot), akkor megakadályozzuk a lángok továbbterjedését a helyiségből. Ugyanennél a példánál maradva, ha az égő fát vízzel lelocsoljuk, akkor lecsökkentettük a gyulladási hőmérsékletet, így nem tud égés a továbbiakban végbemenni. 

Az oxigén elvonásán alapuló oltási módra pedig a legjobb példa, amikor az égő olajra egy fedőt teszünk a serpenyőre, így elzárjuk a további oxigént a tűztől, ami elalszik ezt követően.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap