A karácsonyfa mára alaposan kiszáradt

2023. január 09. 13:35

Napról napra fokozódik azoknak a lakásokban tartott karácsonyfáknak a gyúlékonysága, melyeket a tulajdonosok nem bontottak le Vízkeresztkor. Tavaly január végén egy társasházi lakás teljesen kiégett Zalaegerszegen, miután a tulajdonos egy csillagszórót gyújtott meg az akkor már alaposan kiszáradt fenyőn.

A kiszáradt, gyantás fa könnyen, szinte bármilyen hőhatástól lángra kap. A száraz fenyőn nagyon gyorsan, pillanatok alatt terjed a tűz. A karácsonyfákon ezért már semmi esetre se gyújtsunk gyertyát, és az utolsó csillagszórókat is a fenyőkről leszedve a szabadban, vagy járólappal burkolt helyiségben gyújtsuk meg, ügyelve arra, hogy a szikrák a közelben ne okozzanak tüzet.

Ha már megtörtént a baj, tűzoltással csak akkor próbálkozzunk, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük! Kigyulladt karácsonyfánál nagyon fontos, hogy áramtalanítsuk, húzzuk ki a konnektorból a környező elektromos berendezéseket, a lámpafüzért. Abban az estben, ha az égő fenyő közvetlen közelében nincsenek bútorok, borítsuk le a fát és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot. A takaróval elfojtjuk a tüzet és megakadályozzuk, hogy a lángok a szoba berendezési tárgyaira átterjedjenek. Az ablakot semmi esetre se nyissuk ki, mert ilyenkor a beáramló levegő táplálja a tüzet, és még magasabbra csapnak fel a lángok, a tűz gyorsabban terjed.

Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a helyiséget és a lakást, csapjuk be magunk mögött az ajtót, hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és a társasházakban minél több szomszédot értesítsünk a tűzről.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 112-es segélyhívószámon!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap