Továbbra is ügyeljünk kéményeink állapotára!

2022. március 22. 12:22

Az elmúlt napokban négy helyszínre riasztották a tűzoltókat kéménytűzhöz: Bókaházán, Homokkomáromban, Pacsán és Várvölgyön is lerakódott korom és kátrány izzott az égéstermék-elvezetőkben, és csak a rajok gyors beavatkozásának volt köszönhető, hogy a lángok nem terjedtek át a tetőszerkezetre, ingatlanra. Bár mindannyian érezzük a tavasz közeledtét, azért az éjszakák és reggelek még hűvösek, fűteni továbbra is szükséges. Egy nem megfelelő állapotban lévő fűtőberendezés vagy kémény pedig kockázatot jelent. Mi is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a problémákat.

Érdemes megjegyezni, hogy a helytelen tüzelőanyag használat, a tüzelő- és fűtőberendezés mellett éghető anyagok tárolása, a lanyhuló figyelem mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a tüzelő- és fűtőberendezésünkből az egész otthonunkat felemésztő, akár halálos kimenetelű tűz induljon. 

Amennyiben kandallóban, kályhában vagy vegyes tüzelésű kazánban tüzelünk kizárólag kezeletlen, festéktől, lakktól, páctól és ragasztóanyagoktól mentes, légszáraz fát használjunk! Légszáraznak tekinthető a fa, ha húsz százalék alatti annak nedvességtartalma. Ezt úgy érhetjük el, ha a tüzelésre szánt fát hasítva, fedett szellős helyen tároljuk legalább másfél évig. A tűzifa mellett szóba jöhet még kisebb mennyiségben papírhulladék vagy veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék. 

Ha nedves fával fűtünk, akkor tüzelőanyag hőértékének döntő hányadát arra pazaroljuk el, hogy a víztartalmat elpárologtassuk. Ez nem csak pazarló, hanem veszélyes is. A kémény járatában a nagymértékű vízgőz kicsapódik, kátrány és szurok képződik. Ez néha a falazaton is átszivárog és a fal felületén barna, sárga bűzös foltosodást okoz. A kémény belső falán lerakódó kátrány kéménytűzhöz vezet, a kéménytűzből pedig könnyedén lakástűz lehet.

A tüzelőberendezéseinket ne tekintsük szemetesnek! A fűtési és hulladékszállítási költségek csökkentése érdekében továbbra is akadnak sajnos olyanok, akik otthoni fűtőberendezéseikben – így például a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat. A tűzre dobott háztartási hulladékok nagymértékben szennyezik a környezetet, súlyosan károsítják az egészséget. Ez a tüzelőberendezés idő előtti tönkremenetelét is előidézi. A szén-monoxid mellett egyéb, igen mérgező gázok, gőzök, savhatások is keletkeznek, továbbá növekedhet a kéményjáratban, a füstcsőben, de akár a tüzelőberendezésben is a lerakódás, ami kéménytüzet, valamint a rendszer idő előtti tönkremenetelét és a biztonságos működés feltételeinek romlását eredményezi.

Ne tároljunk éghető anyagot a tüzelő- és fűtőberendezés környezetében! Egy kipattanó szikra nagyon gyorsan tüzet tud okozni.

Figyeljünk a kéményeink állapotára! Vegyük igénybe a kéményseprői szolgáltatást, ami - ha otthonukba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – ingyenes! A kéményseprő azonban csak akkor jön, ha előre időpontot egyeztetünk vele telefonon, vagy interneten keresztül! Ezt a 1818-as telefonszámon tehetjük meg a 9-es, majd az 1-es gomb megnyomásával, interneten keresztül pedig kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon! 

A kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is (vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota). Ezeket az ellenőrzéseket évente legalább egyszer végeztessük el szakemberrel!

Szerezzünk be otthonra füst- és szén-monoxid-érzékelőt is! Ezek az eszközök évente nagyon sok ember életét mentik meg azzal, hogy a problémák kezdetén, azaz idejekorán figyelmeztetik a tulajdonosokat a bajra, akkor, amikor még biztonságban el lehet hagyni az ingatlanokat.

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap