Nem okozott gondot az erős szél Zalában

2022. január 31. 13:45

Vasárnap több száz helyszínre riasztották az ország tűzoltóit a viharos erejű széllel összefüggésben. Szerencsére az időjárás nem okozott komoly problémákat Zalában, a megyei tűzoltóknak mindössze ötször kellett vonulniuk. Zalaegerszegen a nagy szél megbontotta a felújítás alatt lévő Eötvös-iskola egyik részét, itt azonban a kivonuló erőknek végül nem kellett beavatkozniuk.

Négy másik helyszínen azonban igen. Az erős szél miatt fa dőlt az úttestre a 7-es főúton, Nagykanizsa közelében. A város hivatásos tűzoltói kéziszerszámok segítségével megszüntették a forgalmi akadályt. Szintén délután Nagykutason, a Fő utcán is egy fa dőlt az úttestre. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították a fát. Pacsán villanyvezetéket veszélyeztetettek egy fa ágai a Csány László utcában. A város hivatásos tűzoltói dugólétrával és motoros láncfűrész segítségével eltávolították a veszélyesség vált ágakat. Ugyancsak a délutáni órákban Zalaegerszegen, a Stadion utcában is egy kidőlt fához riasztották a tűzoltókat. A közlekedést veszélyeztető darabot a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel eltávolították. Fontos hangsúlyozni, hogy az esetek során személyi sérülés nem történt.  

Az elmúlt időszakban jelentős átalakuláson ment keresztül hazánk időjárása. Ennek következtében egyre gyakrabban fordulnak el a vasárnapihoz hasonló, erős széllel járó viharok. Azért, hogy elkerüljük, vagy minimalizáljuk a károkat, mi magunk is sokat tehetünk. Első lépésként ajánlatos a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető applikációjának, a VÉSZ-nek a telepítése, hiszen a program időjárási előrejelzéseket is közöl még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. 

Ilyen viharos szél előtt a házak környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük. Szélviharban akkor járunk el a legjobban, ha összepakolunk tehát az udvaron, elhalasztjuk a kinti tevékenységeinket (horgászat, kirándulás, kerti munka stb.), nem rakunk tüzet és bezárjuk a háziállatainkat, akik az ijedtségtől akár el is menekülhetnek otthonról. 

Ilyenkor nem érdemes autóinkkal fák alá parkolni és kerüljük azt, hogy recsegő, ropogó faágak, fák közelébe menjünk! Ha leszakadt villanyvezetéket, vagy más egyéb vezetéket látunk, ne menjünk a közelébe, inkább jelezzük a szolgáltató irányába! Házunk, lakásunk ablakait érdemes csukva tartani, és figyeljük a szén-monoxid-érzékelőnket is, hiszen a szél visszanyomhatja a levegőt a kürtőkbe! Ha nagyon erős a szél, inkább áramtalanítsuk otthonunkat és készüljük fel akár egy hosszabb áramkimaradásra is! 

Baj esetén pedig hívni kell a 112-őt, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap