Odafigyeléssel megelőzhető a lakástűz!

2022. január 21. 10:20

Nem sokkal éjfél után érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint kigyulladt egy négyemeletes társasház negyedik emeleti lakásának szobája Zalaegerszegen, a Landorhegyi úton. A nagyobb bajt a város hivatásos tűzoltóinak gyors beavatkozása akadályozta meg, a kiérkező rajok két vízsugárral megfékezték a lángokat. Ugyanakkor a munkálatok idejére 15 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát, a tűzben érintett ingatlan pedig lakhatatlanná vált. Szerencsére személyi sérülés nem történt. Ez az eset is rávilágít arra, hogy elég egy apró figyelmetlenség ahhoz, hogy egy élet munkája vesszen kárba, holott ezek az esetek megelőzhetők lennének!

Az országos statisztikák szerint leggyakrabban a nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezet tűzhöz Magyarországon. Zalában tavaly több mint 140 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, hárman életüket vesztették. 

Télen, a fűtési szezonban általános jelenség, hogy növekszik a lakástüzek száma. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre! Egy füstérzékelő beszerzése jelentős lépés a biztonságos otthon megteremtéséhez, hiszen a statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt ilyen berendezés.

Elkerülhető a lakástűz akkor, ha odafigyelünk például arra, hogy 

  • csak megbízható forrásból származó elektromos berendezést vásárolunk és használunk, és nem alakítjuk át házilag az elektromos berendezést! Az elektromos hálózat átalakítását, javítását csak szakemberrel végeztessük!
  • a lakásban elhelyezünk egy füstérzékelőt a tűz korai szakaszban történő észlelése érdekében!
  • nem dohányzunk odabent, sem a szobában, sem az ágyban! Mindig nyomjuk el, oltsuk el a parázsló cigarettacsikket!
  • a tüzelő, fűtő berendezést helyesen gyújtjuk be és a tüzet körültekintően tápláljuk!
  • nem halmozunk fel szemetet, éghető anyagot lakásunkban, különösen nem a fűtőberendezések környezetében!
  • nem takarjuk le a tüzelő, fűtő berendezést!
  • soha nem hagyunk felügyelet nélkül gyertyát, mécsest, egyéb nyílt lánggal égő tárgyat!
  • eltávolítottuk az éghető anyagokat a gyertya, mécses, egyéb nyílt lánggal égő tárgy környezetéből, mielőtt meggyújtottuk!
  • elzárjuk a gyermekek elől a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket (gyufát, öngyújtót)!

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap