Visszatekintő 3 - 2021 állatmentései

2022. január 18. 12:19

A 2021-es esztendőben – a tűzeseteknél és műszaki mentéseknél végzett kiemelkedő munkán túl – a zalai tűzoltók több alkalommal segítettek bajba jutott állatokon. Visszatekintőnk harmadik részében ezeket az eseteket idézzük fel, hiszen tavaly is akadtak emlékezetes, négylábúakhoz köthető mentések, melyekből szinte minden hónapban akadt egy.

Január 26-án szorult helyzetbe került egy őz Vonyarcvashegyen, amikor egy Liszt Ferenc utcai családi ház tolókapujának fogságába esett. A bajba jutott állatot a keszthelyi hivatásos tűzoltók szabadították ki, aki ezután elhagyta a helyszínt.  

Február 25-én közel kilenc méter mély kútba esett egy macska egy óhidi, Hársfa utcai családi ház udvarán. A riasztott zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók dugólétra segítségével az állatot felszínre hozták, majd átadták a gazdájának. 

Március 7-én családi ház esővízgyűjtő csatornájába szorult egy kismacska Kehidakustányban, a Hunyadi János utcában. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók kötél és egy vödör segítségével kimentették a riadt állatot, akit átadtak a gazdájának. Még ugyanezen hónapban, 28-án a templom 15 méter magas ereszcsatornájában rekedt egy macska Balatonmagyaródon, a Petőfi utcában. A helyszínre a zalakarosi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókon kívül Nagykanizsáról létraszer is érkezett, melynek megtelepítése után a tűzoltók a bajba jutott állatot lehozták.

Április 2-án sétáltatás közben a Murába ugrott egy kutya, akit gazdái önerőből nem tudtak kimenteni Tótszerdahely külterületén. A murakeresztúri önkéntes tűzoltók mentőkötél és kéziszerszámok segítségével rövid idő alatt kimentették a bajba jutott állatot. 28-án tíz méter mély kútba esett egy kecskegida Nemesapátiban, a Hegyalja utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kihúzós létra és kötél segítségével felszínre hozták a riadt állatot, akit átadtak a gazdájának. 

Május 18-án víztároló medencébe esett, onnan pedig önerejéből nem tudott kijönni egy csikó Nagykanizsán, a Keresztfai úton. A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik a medence partját kiásták, majd a bajba jutott állatot kötél segítségével kimentették alkalmi fogságából. 

Június 12-én vaskarika szorult egy kutya nyakára, tulajdonosa pedig nem tudta eltávolítani Letenyén, a Kossuth Lajos utcában. A város hivatásos tűzoltói pedálvágó alkalmazásával kiszabadították a bajba jutott állatot. 

Július 25-én őz szorult kerítésrácsok közé Gyenesdiáson, a Vadrózsa utcában. A keszthelyi hivatásos tűzoltók az állatot kiszabadították, majd visszaengedték az erdőbe. 

Szeptember 16-án tűz volt egy zalaegerszegi, Jókai úti társasházban. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a társasház két lakásából is kutyát mentettek ki, majd átadták őket a gazdáiknak. 28-án Bajánsenyén villámárvíz alakult ki, a lenti hivatásos tűzoltók a Kossuth utcában egy gazdaságból segítettek kimenekíteni mintegy nyolcvan szarvasmarhát. 

Október 2-án öt méter mély kútba ugrott egy kecske Garaboncon, egy Kossuth úti ingatlan udvarán. A zalakarosi hivatásos tűzoltók dugólétra és mentőkötél segítségével kimentették a bajbajutott állatot. 

December 8-án pedig egy kútba esett cicához riasztották a tűzoltókat, akik már napok óta egy kiszáradt, nyolc méter mély kút rabja volt Csesztregen, egy lakatlan Kossuth Lajos utcai családi ház udvarán. A riasztott lenti hivatásos tűzoltók kötéltechnika alkalmazásával leereszkedtek a bajba jutott állathoz, akit épségben a felszínre hoztak. Azért, hogy az eset ne ismétlődjön meg újra, a tűzoltók a kút tetejét lezárták. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap