A füstérzékelő életet ment!

2021. október 14. 15:20

A katasztrófavédelem összesítése szerint az év első kilenc hónapjában összesen 5176 otthonban csaptak fel a lángok Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy csaknem 70 ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint az egyik legnagyobb budapesti pláza. Idén már 48 ember vesztette életét lakástűzben, csak az elmúlt negyedévben hatan. A tűzoltók 422 ember életét mentették meg és 413 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. Zalában szerencsére 2021-ben nem történt lakástűzhöz kapcsolódó halál, de hogy ez így is maradjon, ahhoz a lakosság odafigyelése szükséges!

Beszédes adat, hogy az 5176 tűzzel érintett otthon közül mindössze hétben volt füstérzékelő. A füstmérgezéses balesetek közvetlen kiváltó oka az a körülmény, hogy az égés során keletkező füstgáz egy része - vagy akár egész mennyisége - nem távozik el közvetlenül a kéményen, hanem a lakás légterébe kerül. A füstgáz tartós megjelenése a lakás légterében önmagában életveszélyt jelent, hiszen ezzel majdnem bizonyosan együtt jár a mérgező szén-monoxid megjelenése, majd koncentrációjának fokozódása! A konkrét traumát a szén-monoxid tartós belégzése (ritkábban az oxigén hiánya) okozza.

A lakástüzek elkerülésének egyik legegyszerűbb módja egy füstérzékelő készülék beszerezésével indul. Az életmentő érzékelő idejekorán. hangos akusztikus jellel figyelmezteti az adott ingatlanban élőket a veszélyre, akkor, amikor még biztonságban el lehet hagyni a lakást, és a 112-es segélyhívó tárcsázásával értesíteni a tűzoltókat. 

Mivel hidegebbre fordult az időjárás, ezért egyre többet fogunk otthonainkban tartózkodni. Éppen ezért veszélyeket rejt magában például az otthoni dohányzás, az elektromos berendezések miatt túlterhelt hálózat és a főzés is! Ügyeljünk továbbá a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak! 

Nem kötelező, de javasolt minden háztartásban egy tűzoltó készüléket elhelyezni. A keletkezett tüzet még kezdeti fázisban meg tudjuk vele fékezni és megakadályozhatjuk a tűz átterjedjen a berendezési tárgyakra.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap