A szüret veszélye a mustgáz

2021. szeptember 22. 12:27

Az ország több pontján, így Zalában is megkezdődött a szüreti időszak. Akadnak olyan szőlősgazdák, akik még az előkészületi fázisnál tartanak, de a korai érésű szőlők leszedése után többen már a mustot érlelik a pincékben. Ennek erjedésekor azonban mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent.

A mustgáz valójában szén-dioxid, aminek tulajdonsága, hogy színtelen és szagtalan. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezt az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. Kis odafigyeléssel azonban ezek a balesetek könnyen megelőzhetőek. 

Tudni kell, hogy egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért kiemelten ügyelni kell a pincék szellőztetésére, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Emellett alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a mustot tároló helyiségben. Fontos, hogy az égő gyertyát soha ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, vagy rúdra kössük fel és úgy menjünk le a pincébe. Amennyiben a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni, ugyanis ha a mustgáz aránya eléri a 8-10 százalékos koncentrációt az adott pincében, már eszméletvesztést okozhat. 

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap