Mérlegen a zalai tűzoltók elmúlt három hónapja

2021. szeptember 02. 10:09

Általánosságban elmondható, hogy a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság számára a nyári hónapokban elsősorban az évszakra jellemző esetek adták a legtöbb munkát. Ezek közül kiemelkednek a szabadtéri, illetve mezőgazdasági jellegű tűzesetek, de a megye lánglovagjainak több közlekedési balesetnél is akadt dolguk, javarészt a sérült gépjárművek áramtalanítását végezték.

A nyár első hónapja rögtön egy kiemelt eseménnyel kezdődött, hiszen Keszthelyen kigyulladt egy tizenkét lakásos sorház tetőszerkezete. A sorházban a tűz időpontjában hatan tartózkodtak, közülük öten el tudták hagyni a lakásukat, egy embert azonban a tűzoltóknak kellett kimenekíteni. Összesen harminckét tűzoltó tíz technikai eszközzel vett részt az oltási munkálatokban. 

Nagyobb munkát adó beavatkozás volt július 20-án is, amikor kigyullad Nagykanizsán a Dózsa György úti volt honvédségi laktanya egyik kaszárnyájának tetőszerkezete. A tűzhöz a megye három tűzoltóságáról összesen hét tűzoltógépjármű érkezett. A huszonhárom tűzoltó a lángokat egy óra alatt megfékezte. Az épületből senkit sem kellett kimenteni, s a tűz a szomszédos elhagyatott épületekre sem terjedt át. Ugyanezen hónap 28. napján 30 hektáron égett a tarló Salomvár külterületén, a Kurtamajornál. A lángok 200 szalmabálára és fél hektárnyi erdős területre is átterjedtek. A helyszínre a zalaegerszegi, a lenti és a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett 8 vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzoltásvezető egy munkagépet is bevont a munkálatokba, ami a bálák széthúzásában segédkezett. A helyszínre időközben a zalalövői önkéntes tűzoltók is kiérkeztek, akik az erdősáv melletti izzó részek oltásában nyújtottak segítséget. 

Augusztus 4-én tűz keletkezett egy zalakarosi, Termál utcai hotel ötödik emeleti szobájában. Mire a zalakarosi, nagykanizsai és a pacsai hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek, a szoba teljes terjedelmében égett, a tűz pedig további négy helyiséget is érintett. A tűzoltók az épületből hatvan embert menekítettek ki, majd vízsugarakkal rövid idő alatt elfojtották a lángokat. A rajok légzésvédelem mellett átvizsgálták az érintett emeleteket, de további tűzre utaló nyomot nem találtak. Érdemes megjegyezni, hogy a kimenekítési munkálatokat itt két civil is segítette, akik nagyban hozzájárultak a tűzeset gyors felszámolásához. Ezen kívül augusztus 7-én Pacsán egy présháztűz, 8-án pedig Zalaszentbalázson egy mezőgazdasági tároló tüze adott kiemelt feladatot a zalai tűzoltóknak. Augusztus 27-én pedig egy busz hajtott az árokba a 7416. jelű, Lenti és Bajánsenye közötti út Lentihez közeli szakaszán. A lenti hivatásos tűzoltók segítettek a buszban utazó embereknek elhagyni a sérült járművet, majd a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a Rescue Lenti bevonásával végezték el a busz műszaki mentését.

A három hónap során többször is vonultak át viharok a megyén, emiatt júniusban 7, júliusban 14 alkalommal volt szükség a tűzoltók beavatkozására. Augusztus 15. és 19. között, a csapadékkal és erős széllel érkező vihar miatt pár nap leforgása alatt közel 90 helyszínen volt szükség a lánglovagok munkájára, akiknek elsősorban kidőlt fák, leszakadt vezetékek adtak munkát. Emellett a nem viharhoz köthető, többségében úttestre dőlt fák eltávolítását célzó műveletek száma meghaladta a harmincat. 

A nyári szárazság következtében megnövekedett a szabadtéri, illetve mezőgazdasági jellegű tűzesetek száma. Három hónap alatt közel hetven konkrét beavatkozást igénylő, ilyen jellegű eset történt, vagyis gyakorlatilag majdnem minden napra jutott egy hol kisebb, hol nagyobb kiterjedésű tűzeset. 

Érdekesség, hogy ugyancsak mindennapos volt azoknak a közlekedési baleseteknek a száma, amiknél szükség volt a zalai tűzoltók műszaki mentésére. Ezek jellemzően a balesetet szenvedett járművek áramtalanítását jelentettek, számuk azonban meghaladta a hetvenet. A tűzoltórajok technikai jellegű mentésére emellett közel hatvan esetben volt szükség, jellemzően ajtónyitásokkal összefüggésben, de kiemelkedő számot produkáltak a különböző munkálatok során történt gázcsonk-elvágások (összesen 9) is. Június 1. és augusztus 31. között közel 15 esetben vonultak a tűzoltók lakó-, illetve melléképületet érintő tüzekhez, azonban minden egyes helyszínen a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt személyi sérülés. 

Évek óta kiemelt figyelmet fordít a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szén-monoxiddal kapcsolatos esetek visszaszorítására. Többször is felhívtuk a lakosság figyelmét a CO érzékelők beszerzésére, hiszen az eszköz életet ment! Tévhit, hogy a hasonló jellegű események csupán a fűtési szezonban történnek, ezt bizonyítja, hogy ebben a három hónapban is számos riasztás érkezett a megyei ügyeletre, melyek közül 15 esetben a helyszínre érkező tűzoltók ki is tudták mutatni a mérgező gáz jelenlétét. fontos kiemelni, hogy az esetek szinte mindegyikénél CO készülék hívta fel a figyelmet a mérgező gáz koncentrációjára, aminek köszönhetően személyi sérülés egyik esetben sem történt. Mivel közeleg a fűtési szezon, érdemes már most gondoskodni egy életmentő eszköz beszerzéséről. Pár ezer forinton ne múljon emberi élet! 

Érdemes kiemelni, hogy nyáron 16 alkalommal vonultak a tűzoltók kigyulladt autókhoz. Ezen esetek elkerülése érdekében erősen ajánlott egy tűzoltásra alkalmas készülék beszerzése a járművekhez, hiszen az idejekorán felismert problémát így akár saját magunk is meg tudjuk szüntetni, illetve megmenthetjük autónkat a teljes kiégéstől. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap