Odafigyeléssel mérsékelhetők a viharkárok!

2021. július 30. 12:32

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései és kiadott figyelmeztetése alapján a hétvégén elsőfokú riasztás van érvényben Zala megyében a lehetséges zivatarok és záporok miatt. Bár az időjárás természetesen kiszámíthatatlan, nem árt az óvatosság és a felkészülés azért, hogy elkerüljük a károkat!

Az utóbbi években a hőség egyik velejárója lett az azt lezáró viharos időjárás, ami több esetben is jelentős károkat okozott. Hogy ezt elkerüljük, az első és legfontosabb dolog, hogy legyünk tájékozottak! Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén, azok valószínűségének és mértékének függvényében figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Ezeknek az információknak a lakossághoz történő eljuttatását a katasztrófavédelem is segíti. A riasztások híre megjelenik az ingyenesen elérhető, bármelyik okostelefonra vagy táblagépre letölthető és személyre szabható VÉSZ alkalmazáson. Amikor már ismert, hogy hol és milyen veszély várható, meg lehet tenni a szükséges óvintézkedéseket.

Ha erős szél várható, zárjuk be a felügyelet nélküli helyiségek nyílászáróit, tegyük biztonságos helyre, vagy rögzítsük a kertben, illetőleg az erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban vagy azokat felkapva ne okozzon kárt! Egy a viharos szélben elszabadult tárgy súlyos személyi sérülést is okozhat! Ilyen esetben pedig lehetőség szerint soha ne parkoljunk fa alá! 

Tartsuk tisztán a vízelvezető árkokat is! Kerüljük a gyomirtást, mert a növényzet nélküli vízelvezető árkok oldaláról az esőzés következtében sár kerül az átereszekbe. Amennyiben a csatornarendszer nem tudja elvezetni a nagy mennyiségű csapadékvizet és az alacsonyabban lévő helyiségek (pincék, garázsok) vízzel kezdenek megtelni, akkor minden esetben áramtalanítsuk a helyiségeket. Ezt követően pakoljuk fel vagy vigyük ki az értékeket az említett helyiségekből. Gépkocsinkkal inkább álljunk ki az utcára, vagy magasabb helyen található parkolóba, mert a nagy mennyiségű felgyülemlett víz, jelentős károkat tud előidézni a járművek elektromos rendszerében.

Zivatar idején lehetőség szerint kerüljük a kiemelkedő tárgyak (oszlop, torony, fák, elektromos távvezeték), barlangbejáratok, nyitott térségek, illetve vízfelületek közelségét. Épületen belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat. Kapcsoljuk ki az összes elektromos készüléket, húzzuk ki a konnektorból és az antennacsatlakozóból a zsinórokat, és ezektől is maradjunk távol. Az utolsó, hallható villámcsapás után még várjunk 30 percet és csak aztán folytassuk normál tevékenységünket.

Baj esetén pedig hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap