A konyhatűz is megelőzhető

2021. július 19. 13:22

Havonta több alkalommal vonulniuk kell a zalai hivatásos tűzoltóknak olyan tűzesetekhez, amelyek a konyhában keletkeznek, sütéssel és főzéssel összefüggésben. A lakástüzek döntő többsége – így a konyhából kiinduló tűzesetek is – kis odafigyeléssel megelőzhetők.

A legutóbbi esetnél egy zalaegerszegi társasház emeleti lakásában otthon tartózkodó fiatal kezében gyulladt meg az a konyharuha is, amellyel a tűzhelyre kifolyt és meggyulladt étolaj tüzét akarta eloltani. Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében fontos tisztában lenni a megelőzésüket célzó ismeretekkel.

Az otthonunkban végzett konyhai tevékenységek közül tűzvédelmi szempontból a sütés és a főzés hordozza magában a legnagyobb veszélyt. A konyhákban kialakuló tüzek megelőzése érdekében felhívjuk a figyelmet arra, hogy

  • a tűzhelyre és a közelébe ne tegyünk éghető tárgyakat!
  • a PB-palack cseréjekor ne dohányozzunk, ne használjunk nyílt lángot, továbbá győződjünk meg arról, hogy a palack és a csatlakozás nem szivárog!
  • ha olaj, vagy zsír ég azt soha se vízzel oltsuk! Az égő olajra tegyünk fedőt és zárjuk el a tűzhelyet!
  • soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a használatban lévő tűzhelyet!

Emellett célszerű és erősen ajánlott egy füstérzékelő készülék beszerzése! Ez ugyanis idejekorán felhívja a lakásban, házban élők figyelmét a bajra, abban az állapotában is, amikor még maga a tulajdonos is tud tenni a nagyobb probléma megelőzéséért. 

Ha azonban komolyabb bajt észlelünk, akkor azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívót és kérjék a tűzoltók segítségét!

***

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap