Nyugdíjba vonult Zabb Nándor tűzoltó ezredes

2021. június 07. 14:08

Május végén nyugdíjba vonult Zabb Nándor, immáron tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Főfelügyelője. Az alezredest a belügyminiszter a Tűzoltóság napja alkalmából soron kívül előléptette tűzoltó ezredessé. Emellett a nyugállományúak szervezetei, valamint a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából a honvédelmi miniszter „Honvédelemért Kitüntető Cím” III. fokozatát adományozta Zabb Nándornak. A magát „öreg mohikánnak” tartó szakember szerint ugyan „csak egy csavar volt a gépezetben”, eredményes pályafutása egészen másról árulkodik.

A Zalaegerszegen született Zabb Nándor 1975-ben érettségizett, s bár a győri közlekedési és műszaki főiskolára készült, végül a Magyar Posta másfél éves képzésének köszönhetően távközlési kapcsolástechnikai műszerész végzettséget (is) szerzett.  1978-ban eldöntötte, hogy nem marad állásában, ezért postafordultával jelentkezett az akkor még Zalka Mátéról elnevezett katonai műszaki főiskolára. Négy évvel később első tiszti kinevezése is megtörtént, s az ifjú hadnagy Ercsi helyőrségében találta magát.  Az ott eltöltött nyolc hónap után 1983-ban visszatért szülővárosában, ahol egészen 1986-ig tevékenykedett híradótisztként. Ekkor azonban eldöntötte, leszerel. Gondolta ő.

„Behívtak egy elbeszélgetésre a székesfehérvári hadseregtörzshöz, ahol felajánlottak egy beosztást a Polgári Védelemnél. Így keveredtem tulajdonképpen a mostani hivatásom közelébe.” 

A négy hónapos átképzés után 1986 és 2000 között polgári védelmi tisztséget tölt be a Zala Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság helyi, és területi szervénél. A következő mérföldkövet a 2000-es év hozta el: Zabb Nándor lett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Veszélyhelyzet Kezelési Osztály vezetője. 

Ahogy az lenni szokott, aki a tűzvonalba kerül, azt a gyakorlati tapasztalatszerzés sem kerüli el. Máig élő emlék számára az 1998-as nagylengyeli gázkitörés. 

„Gyakorlatilag akkor még új ember voltam a Parancsnokságon, és akkor főhadnagyi rangban a megyei riasztó-értesítő ügyeleti szolgálatot erősítettem. Jelentéseket adtam, fogadtam az információkat, megpróbáltam megtalálni a megfelelő embert, akik az elöljárók kérdéseire választ adtak. Gyakorlat szüli a mestert: akkor tudatosult bennem igazán, hogy milyen élethelyzetek várnak rám a pályafutásomban. Meg kell mondjam, mindig az egyensúlyra törekedtem, hiszen a veszélyhelyzetben elengedhetetlen ez a hozzáállás.”  

Ott volt a 2001-es tiszai árvíznél, majd a 2004-es zalaegerszegi hűtőháztűznél is közreműködött. Mint mondja, ezeknél az eseteknél rengeteg szakmai tapasztalatot szerzett, és emiatt is minden mai, hasonló esetnél – még ha az nem is Zalában történik – átérzi a „végeken” harcolók nehéz pillanatait. 

Munkája elismeréseként 2007-ben vehette át a Belügyminisztériumi „Védelmi Igazgatásért” emlékérem bronz fokozatát. Bár minden elismerésnek örül, legnagyobb eredményének mégis azt tartja, hogy soha nem került olyan helyzetbe, hogy szakmai mulasztásért felelősséget kelljen vállalnia. Emellett igyekezett mindenkivel megtalálni a közös hangnemet, és mindig teljesítette a rá bízott feladatokat. Reméli, hogy utódai hasonló elánnal és magabiztossággal végzik majd feladatukat. 

A hogyan tovább kérdésre a büszke nagypapa is előbukkan, aki elsősorban unokáival tervezi levezetni az elmúlt 43 év fáradalmait. No meg azon a birtokon, ahol szőlő, gyümölcs és zöldség terem a család számára. Utóbbival kapcsolatban egy jó barátja azt találta mondani: buta ember az, aki pénzért munkát vesz. 

Nincsenek kétségeink afelől, hogy Zabb Nándor erre is rácáfol majd. 

Szöveg: Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, szóvivő - ZMKI

Fotó: Kósi Zsolt tű.hadnagy - Zala MKI, Zabb Nándor archív


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap