Krónika a múltból - 1991

2021. május 14. 11:34

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt figyelmet szentel a megye tűzoltómúltjának feltárására. Ehhez illeszkedik a korábban elindított ”Elődeink nyomában” című cikksorozatunk, és ehhez illeszkedik a múltidéző sorozatunk, amelyben a zalai újságok cikkeiből szemezgetve állítottunk össze listát az érdekesebb beavatkozásokról. Elsőként 1991-be kalauzoljuk az olvasókat.

Az Arcanum Digitális Tudománytár jóvoltából rengeteg érdekességet tudhatunk meg a harminc évvel ezelőtti tűzoltói beavatkozásokról. Általánosságban elmondható, hogy 1991 Zalában – a megjelent újságcikkek alapján - a viharkárok felszámolásának, a szabadtéri tüzeknek és a géptüzeknek az éve volt. 

Érdekesség, hogy rögtön két húsfüstölésből eredő tűzesettel kezdődött az év, Eszteregnyén és Tekenyén volt szükség ilyen okból kifolyólag a tűzoltók beavatkozására, s hogy teljes legyen az év, decemberben ugyancsak húsfüstölésből származó, elég nagy kárt okozó tűz zárta az akkori feljegyzéseket, méghozzá Nagykanizsán. Februárban a két legkiemelkedőbb eset felrobbant PB-palackokhoz kötődik, Zalasárszegen és Balatongyörökön. Utóbbi helyszínen egy nyaraló teljesen leégett, a tűzoltók azonban egy palackot biztonságban kihoztak. 

Éppen a héten hívta fel a ZMKI a figyelmet a szándékosan megtévesztő jelzésekkel kapcsolatban, s lám, ennek 1991-ben sem voltak híján az akkori tűzoltóságok. Márciusban Petrikeresztúrról érkezett hívás, hogy ég az erdő. Mivel már addig is több szabadtéri tűzhöz kellett vonulniuk a zalai lánglovagoknak, így – erdőről lévén szó- négy szerkocsival vonultak a zalaegerszegi és a lenti rajok a helyszínre, azonban tűznek nyomát sem találták. Március végén és április elején kétszer is felborult kamiont mentettek daruval a rajok a Csatár és Zalacsány környékén. 

A Zalai Hírlap korabeli cikkeiből tudjuk, hogy áprilisban nagy kiterjedésű tűz pusztított a Kis-Balatonnál, amit több napon keresztül oltottak a mások mellett Keszthelyről, Nagykanizsáról és Marcaliból érkező tűzoltók. 

Júliusban rég nem látott vihar söpört végig a megyén, Keszthelyen három óra alatt 100 mm eső zúdult a városra, a helyi tűzoltóságtól pedig egy óra alatt több, mint negyvenszer kértek segítséget az állampolgárok. Emellett Zalaegerszegen is akadt szivattyúzási feladata Szent Flórián utódainak. Általánosságban elmondható, hogy a nyár elsősorban a szabadtéri tüzekről szólt, de mintegy öt esetben kellett vonulni kombájntűzhöz. Utóbbiakkal kapcsolatban érdekesség, hogy szinte mindegyiknél a tarlón égett ki a jármű, ezzel okozva nagy kiterjedésű tüzeket. Ugyanakkor érdekesség, hogy nyáron több autótűz is volt. 

Augusztusban egy különleges eseményhez vonultak a tűzoltók: Gyenesdiáson bomba robbant egy autóban, ezt kellett eloltaniuk. Szeptemberben Hahótra vetült a megye lakosságának figyelme, hiszen itt felborult egy benzint szállító teherautó. Emiatt a településen húsz házból kellett kiköltöztetni az embereket. A helyszínre hat szerkocsival és öt speciális mentőkocsival érkeztek a tűzoltók, akik a hosszan elhúzódó (több órás) műszaki mentést végül sikerrel zárták. 

Az év utolsó három hónapja javarészt ismét szabadtéri tüzekről, valamint dohányzás (!) miatt keletkező hegyi pince tüzekről szólt. Utóbbi halálos áldozatot is követelt: Szemenyecsörnyén a kiégett pincében egy ember holttestét találták meg a tűzoltók az utómunkálatok során. 

Az 1991-es Zalai Hírlap több, mint nyolcvan, tűzoltói beavatkozást igénylő eseményt dokumentált az évben. Az elhúzódó oltások és műszaki mentések mellett már akkor is – az esetek szinte mindegyikénél – csak a tűzoltóink gyors és szakszerű beavatkozásának volt köszönhető, hogy nagyobb problémákat okozzon a tűz.   

Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár/ Zalai Hírlap/ Kiss Ferenc felvételei


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap