Eddig nyolc kéménytűz adott munkát a zalai tűzoltóknak

2021. január 20. 15:31

2021-ből ugyan még csak 20 nap telt el, de a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére már nyolc, kéménytűzzel összefüggő jelzés érkezett. Lentiben a város hivatásos tűzoltói háromszor vonultak ilyen esethez, de a megye lánglovagjainak akadt dolga Milejszegen, Cserszegtomajon, Csömödérben, Nemesnépen és Nagykanizsán is. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően egyik helyszínen sem történt komolyabb probléma, viszont hét alkalommal is azt javasolták az adott ingatlan tulajdonosának, hogy az égéstermék-elvezetőt szakemberről történő átvizsgálásig ne használja. Kis odafigyeléssel az ilyen esetek megelőzhetők!

Kéménytűz leginkább a szilárd tüzelést használó háztartásokban jelentkezik. A fűtési szezonban - a szén-monoxid-mérgezések mellett - éppen az ilyen jellegű tüzek kialakulása jelenti a legnagyobb veszélyt a lakók számára.

A kéményekben kialakuló tüzek alapvetően kétféle módon keletkeznek. A kémény belső felületén lerakódott korom izzik, vagy más esetben a kátrány gyullad meg. Mindkét esetben számolni lehet azzal, hogy az így kialakuló tűz az épületszerkezetekre átterjedve komoly károkat okozhat. Egy későn észlelt kéménytűz akár a teljes épület leégéséhez is vezethet.

A korom a tökéletlen égés mellékterméke, ami leginkább az égéshez szükséges levegő elégtelen utánpótlására vezethető vissza. Lényeges tehát, hogy a tüzelőanyag égetésének időtartama alatt mindvégig biztosított legyen a megfelelő oxigéntartalmú – azaz „friss” – levegő folyamatos utánpótlása. A korom fokozatos lerakódásával egyre szűkül a kémény belső áramlási keresztmetszete, ami még tovább rontja a megfelelő kéményhuzatot, így folyamatosan növekvő ütemű koromlerakódáshoz vezet. A koromlerakódás kátrányosodásához – azaz még komolyabb tűzveszélyhez – vezet, ha nem kellően száraz tüzelőanyaggal fűtünk. A kályha, vagy kandalló, és a tüzelő fűtő berendezéseket ne tekintsük szemetesnek!

A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is (vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota stb.).

Zalában tavaly a magánháztartások mindössze 10-15 százalékában igényelték a kéményseprői szolgáltatást, amihez nyilván hozzájárult a pandémáis helyzet is. Ugyanakkor fontos, hogy a prevenció kulcsa a koromlerakódás minimalizálása, illetve a kémény rendszeres – indokolt esetben a jogszabályban meghatározottnál is gyakoribb – felülvizsgáltatása és tisztíttatása. A kéményseprői szolgáltatást igénybe venni sohasem késő!  A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben. Társasházak esetén a munkavégzés előtt kiértesítéssel közölt időpontban, sormunka keretein belül tervszerűen érkeznek a kéményseprők.

Amennyiben bajt észlelnek, azonnal hívják a 112-es számot, és kérjék a tűzoltók segítségét!

Fotó: Cseresznyés Dániel tű.hadnagy - Nagykanizsa HTP

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap