A kombájntűz (is) elkerülhető!

2020. szeptember 25. 12:26

A napraforgó betakarításának időszakában kiemelten figyelni kell az azt végző mezőgazdasági gép állapotára, rendszeres karbantartására. Ellenkező esetben a földeken, száraz környezetben kigyulladhat, ami akár nagy kiterjedésű is tűzhöz vezethet. A közelmúltban háromszor vonultak a zalai tűzoltókat kombájntűzhöz.

Izzó, füstölő kombájnokhoz riasztották a napokban a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltókat: szeptember 21-én Kehidakustányban, 23-án pedig éppen Zalaszentgróton kellett oltaniuk. Hatékony és gyors beavatkozásuknak köszönhetően a gépek nem váltak a lángok martalékává, de előbbi helyszínen a tarló is begyulladt. Itt szerencsére a gépvezető porral oltó készülékkel még a lánglovagok kiérkezése előtt megfékezte a tüzet. Szeptember 15-én pedig Felsőrajk külterületén nem csak izzott, de ki is gyulladt egy kombájn, amit a pacsai hivatásos, illetve a gelsei önkéntes tűzoltók oltottak el. 

A hasonló jellegű tüzek általában a csapágyak meghibásodására, a motortérben lerakodó por begyulladására, vagy az elakadt, növényi maradékok hőnek való kitettségére vezethetők vissza. Adott esetben a tűz terjedését nagymértékben segíti az üzemi hőmérsékletre melegedett, de az adott körülmények között már könnyen gyúlékony olajszármazékok jelenléte (pl. kenőolaj). Kis odafigyeléssel a problémák megelőzhetők! 

Különösen a napraforgó aratási időszakban, de általánosságban is elmondható, hogy a tűz keletkezésének legnagyobb kockázatát a kombájnoknál (is) a rendszeres karbantartási munkák elmulasztása jelenti. Ezért érdemes erre kiemelten ügyelni! A tisztán tartás mellett a felelős gazdálkodó ne mulassza el továbbá a megfelelő tűzoltó készülék beszerzését, járműve tűzvédelmi felülvizsgálatát, és gondoskodjon arról, hogy a mezőgazdasági gépet kezelő munkavállalója tűzvédelmi ismeretekkel rendelkezzen!

FOTÓ: Szőke Péter BM-OKF  

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap